De Dag
NOS

#703 - Hoe Wilders de woede van Erdogan verder aanwakkerde

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #703 - Hoe Wilders de woede van Erdogan verder aanwakkerde

do 29 oktober 2020

Een opmerkelijk moment afgelopen week. Premier Rutte richt zich in de camera direct tot de Turkse president Erdogan en zegt dat hij veel te ver is gegaan door aangifte te doen tegen Geert Wilders. De PVV-leider deelde een spotprent waarin de Turkse president wordt afgebeeld met een muts op, met de tekst 'terrorist' erbij.

Het begon allemaal met de moord op de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty, eerder deze maand. Paty werd onthoofd nadat hij in de klas Mohammed-cartoons had laten zien aan zijn leerlingen. De Franse president Macron reageerde door de jacht te openen op moslimextremisten en hij verbood al snel een aantal radicale islamitische organisaties. Dat nieuws liet de Turkse president niet aan zich voorbij gaan. Hij riep de Turken op geen Franse producten meer te kopen.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de relatie tussen Turkije en de EU, en net weer opgelapte diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland? NOS-correspondent in Istanbul Mitra Nazar en politiek verslaggever Wilco Boom vertellen in podcast De Dag over de relaties die opnieuw onder druk staan.