De Dag
NOS

#563 - Als je je moeder uit het verpleeghuis haalt

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #563 - Als je je moeder uit het verpleeghuis haalt

wo 15 april 2020

Met alle schrijnende berichten die er de laatste tijd uit verpleeghuizen komen, vragen veel familieleden of naasten van verpleeghuispatiënten zich af of het niet beter is om hen mee naar huis te nemen. Er zijn al mensen die dat hebben gedaan. In De Dag vertellen twee van hen hoe ze dat hebben aangepakt en wat er bij komt kijken. 

Ellen Verbeek woont samen met haar man Derk Sauer in Moskou, maar is tijdelijk terug naar Nederland gekomen om voor haar 88-jarige moeder te zorgen. Zij woonde sinds november in een kleinschalig verzorgingshuis in Enschede. Verbeek wilde het haar niet aandoen om mogelijk een halfjaar lang geen familie te kunnen zien en ze maakte zich ook zorgen over het besmettingsgevaar. 

De moeder van Greet Scholte is 86 en woonde al tien jaar in een verzorgingshuis. Maar voor haar vier dochters was het zo klaar als een klontje dat ze daar niet kon blijven zonder dat haar familie haar kon bezoeken. Twee dochters hebben een achtergrond in de verpleging en kunnen daardoor de verzorging op zich nemen.

Scholte en Verbeek vinden allebei dat de maatregel van het kabinet om de deuren van verpleeghuizen voor bezoek gesloten te houden teruggedraaid moet worden. De besmettingen zijn volgens hen vooral een gevolg van een gebrek aan beschermingsmiddelen van het verzorgend personeel en de impact die het heeft op ouderen en hun families is veel te groot.