De Dag
NOS

#561 - Verslaggeving in virustijd

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #561 - Verslaggeving in virustijd

vr 10 april 2020

Hoe vinden mensen hun weg in het woud van informatie en nieuws over de coronacrisis? Uit onderzoek blijkt dat de behoefte aan nieuws enorm is en dat Nederlanders zich vooral tot 'traditionele' media als kranten, radio en televisie wenden. Kijk- en luistercijfers schieten omhoog en nieuwsorganisaties bedienen hun publiek ook rijkelijk.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff vertelt in De Dag wat dit voor de NOS als nieuwsorganisatie betekent. Er staat meer druk op redacteuren, verslaggevers en presentatoren en hijzelf voelt als hoofdredacteur ook nog meer dan anders een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Journalistiek staat in Nederland op de lijst van vitale beroepen, maar dat is niet vanzelfsprekend. In veel landen is het voor de pers juist nog moeilijker geworden om hun werk te doen. Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited, vertelt over de impact van het virus op de persvrijheid wereldwijd. Maar ook de berichtgeving in eigen land vindt hij beter kunnen. De media hier zijn volgens hem teveel op zichzelf gericht en missen daardoor het grotere verhaal over het virus.