De Dag
NOS

#552 - Door corona terug de zorg in

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #552 - Door corona terug de zorg in

ma 30 maart 2020

In zeer korte tijd is er in Nederland een goed werkend systeem opgezet van oud-verpleegkundigen en artsen die op plekken in de zorg worden geplaatst waar extra handen nodig zijn. Ongeveer twintigduizend mensen hebben zich gemeld en de eerste van hen zijn al aan het werk. In podcast De Dag vertellen twee verpleegkundigen, Desiree Kon en Nikki Klaessen, waar ze terecht zijn gekomen en wat ze aantreffen. Ze zijn zeer gemotiveerd maar vinden de dagelijkse praktijk wel zwaar.

Jacqueline Stuurstraat was van het begin af aan betrokken bij de organisatie die mensen die zich aanbieden, plaatst bij zorgorganisaties die extra handen nodig hebben. Ze staat versteld van de doelgerichte en effectieve energie die er bij alle betrokkenen is en de hoeveelheid werk die er in korte tijd is verzet.

Ze ziet ook dat het zorgpersoneel mentaal lijdt onder de situatie. Daarom is ze bezig om een tweede systeem op te zetten dat coaches die thuis zitten koppelt aan zorgpersoneel dat mentale ondersteuning kan gebruiken.