De Dag
NOS

De Dag #186: hoe Nederlandse Marokkanen lobbyen voor prijs protestleider | Erdogan en zíjn omgang met journalisten

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. De Dag #186: hoe Nederlandse Marokkanen lobbyen voor prijs protestleider | Erdogan en zíjn omgang met journalisten

di 23 oktober 2018

Betere zorg, meer werk en minder onderdrukking. Dat zijn de eisen van de Riffijnse protesten in Marokko, die twee jaar geleden begonnen na de dood van een visverkoper. De 'eenvoudige' Nasser Zefzafi groeide in korte tijd uit tot de leider van de beweging, werd opgepakt en veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. Donderdag bepaalt het Europees Parlement of hij de politiek beladen Sacharovprijs wint. De protestleider behoort namelijk tot de drie genomineerden.

De lobby voor zijn nominatie begon bij de Nederlands-Marokkaanse Hossnia, die met medestanders Europarlementariërs bestookten om voor Zefzafi te stemmen. Dat bleek geen eenvoudige klus, want voornamelijk uit Frankrijk en Spanje klinkt de vrees dat de EU met Zefzafi's nominatie Marokko tegen zich in het harnas werkt. Hossnia, die niet herkenbaar in de openbaarheid wil verschijnen, vertelt in podcast De Dag over haar strijd voor de Riffijnse leider.

Turkije pakt groot uit met de zaak van de vermoorde Saudische journalist Khashoggi. Het geeft Astrid van Unen van de Stichting Röportaj een wat wrang gevoel dat juist dit land zich als beschermheer van de waarheid opgesteld. "'Opruiing' of 'propaganda voor terreur': Turkije is heel creatief in het aanklagen van journalisten."