De Dag
NOS

#428 - De dunne lijn tussen ombudspolitiek en vriendjespolitiek

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #428 - De dunne lijn tussen ombudspolitiek en vriendjespolitiek

do 3 oktober 2019

Richard de Mos was en is trots op zijn 'ombudspolitiek': het luisteren naar de belangen van ondernemende burgers en die doorspelen aan de juiste plekken in de gemeente. Maar hoe zorg je dat je als politicus hier niet in doorslaat?

Die vraag stellen we aan Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur en Hans Groot, de drijvende kracht achter het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers. Zij noemen het onderzoek naar Richard De Mos en Rachid Guernaoui "uitzonderlijk".

Volgens Boogers is het in de gemeentepolitiek moeilijker om belangenverstrengeling tegen te gaan dan in de landelijke of provinciale politiek. "Je bent ook lid van de lokale sportclub en kent mensen met bedrijfsbelangen veel beter. Je zit overal dichter op, dus ook over de belangen die je tegen elkaar moet afwegen."

Hij stelt in De Dag dat er eerder had moeten worden ingegrepen. "De schijn van belangenverstrengeling was er al veel langer dis het is vreemd dat het niet eerder is onderzocht. Burgemeester Krikke had er serieus naar moeten kijken."