De Dag
NOS

#384 - Dit is de opvallende, langstzittende dictator ter wereld

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #384 - Dit is de opvallende, langstzittende dictator ter wereld

vr 2 augustus 2019

Hij is steenrijk, heeft 197 kinderen en is morgen 40 jaar aan de macht: dictator Obiang van Equatoriaal Guinea. Hoewel de langstzittende president ter wereld een zeldzaam eigenaardig figuur is, kennen maar weinig mensen de 77-jarige Obiang. In podcast De Dag brengt de Nederlandse historicus en schrijver Mark Blaisse daar verandering in.

Blaisse was jarenlang regeringsadviseur van de president, die zichzelf ziet als "na god de belangrijkste man op aarde", in een "Versailles-achtig paleis" woont en "niemand vertrouwt, zelfs zijn eigen bewakers niet". Obiang laat diep in de jungle een nieuwe hoofdstad bouwen, omdat de huidige regeringszetel meermaals is bestormd door gewapende coupplegers.

Obiang staat bekend om verschillende maniakale projecten, zoals de bouw van 52 villa's voor een top van de Afrikaanse Unie, één voor elke Afrikaanse leider. Zulke projecten zijn "window dressing" om de werkelijke problemen in het land te verbloemen, aldus Blaisse. Want hoewel zijn familie hun rijkdom uitgebreid via Instagram etaleert, leeft de rest van Equatoriaal Guinea in bittere armoede.