De Dag
NOS

#1622 - De reshuffle op rechts in Europa

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #1622 - De reshuffle op rechts in Europa

ma 10 juni 2024

Europa heeft gekozen, deels voor een radicaal-rechtsere koers. Hoeveel invloed krijgen deze partijen straks op het Europese beleid?

Alle 27 lidstaten van de Europese Unie hebben hun stem uitgebracht en de kaarten zijn opnieuw geschud. De uiterst eurokritische fracties in het Europees Parlement groeien en het midden houdt stand, is de analyse. Hoeveel invloed de partijen op rechts krijgen ligt eraan hoe het parlement in de komende maanden wordt opgebouwd.

In drie grote landen binnen het Europees Parlement - Frankrijk, Duitsland en Italië - boekten rechts radicale partijen grote winst. Correspondenten Frank Renout, Charlotte Waaijers en Heleen d'Haens vertellen wat die partijen nu verder voor ogen hebben en hoe zij denken over een nauwere samenwerking in Europa.

De vorming van een nieuw groot rechts-radicaal blok in het Europees Parlement is wel lastig, zegt EU-correspondent Kysia Hekster. Zij legt uit hoe de partijen nu verdeeld zijn over verschillende fracties en hoe een reshuffle aan de uiterst rechterflank nog niet zo eenvoudig is. 

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Judith van de Hulsbeek