De Dag
NOS

#1555 - Het Bondgenootschap, afl. 1: Bondgenoten

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #1555 - Het Bondgenootschap, afl. 1: Bondgenoten

ma 25 maart 2024

In aanloop naar het 75-jarig jubileum van de NAVO en de mogelijke benoeming van Mark Rutte als secretaris-generaal hoor je deze week in podcast De Dag een vijfdelige serie over de Navo. Het bondgenootschap staat onder druk en wordt mogelijk een oorlog in getrokken. Je zal er de baas maar van zijn. 

Op 4 april 1949 werd in Washington het Noord-Atlantisch Verdrag getekend, met Nederland als één van de twaalf grondleggers. Minister van Buitenlandse Zaken Dirk Stikker zette namens Nederland zijn handtekening. Zijn zoon, Allerd Stikker (96), vertelt hoe zijn vader was gevormd door de verschrikkingen van de oorlog. Het belang van een organisatie die vrijheid, veiligheid en bescherming biedt, werd door hem en de andere lidstaten diep doorvoeld. 

Hoogleraar Militaire geschiedenis Jan Hoffenaar zet uiteen hoe het bondgenootschap zich door de jaren ontwikkelde, uitbreidde tot 32 lidstaten en nu geconfronteerd wordt met een oorlog aan de grenzen van haar grondgebied. Ondertussen lijkt steun van de belangrijkste bondgenoot, de VS, niet meer vanzelfsprekend. Hoe sterk is het bondgenootschap nog?

In deze serie ook iedere dag een speciale reportage, vandaag vanaf de plek van de ondertekening van het NAVO -verdrag in Washington. En aan het einde van elke aflevering lichten we één van de bondgenoten uit. Vandaag: Zweden, de jongste telg aan de NAVO-boom. Navo-correspondent Kysia Hekster vertelt wat het lidmaatschap voor Zweden en de Navo betekent. 

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Reportage: Rudy Bouma

Redactie: IJsbrand Terpstra

Eindredactie: Lars Hulshof

Morgen aflevering 2: De vijand