Bureau Buitenland
VPRO

Wat kan Nederland leren van Polen en Hongarije? & Hennepvrees in Duitsland

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Wat kan Nederland leren van Polen en Hongarije? & Hennepvrees in Duitsland

do 30 november 2023

En gratis geld voor Servische scholieren.

(00:38) Wat onze democratie kan leren van Polen en Hongarije
Rechtswetenschapper John Morijn doet onderzoek naar de afglijdende rechtsstaat in Polen en Hongarije, waar de positie van rechters en journalisten onder druk kwam te staan. Dat proces van democratische terugval verloopt volgens hem steeds volgens hetzelfde patroon en dus moeten we alert zijn als we dezelfde dingen in ons eigen land zien gebeuren. Na de overwinning van Wilders waarschuwt hij ook Nederland. Waar baseert hij zijn vrees op? John Morijn, hoogleraar bij Princeton University en Rijksuniversiteit Groningen, is te gast.

 

(11:29) Hennepvrees in Duitsland
Duitsland gaat het gebruik van marihuana gedeeltelijk legaliseren. Toch zijn de gebruikers niet blij, want er zijn strenge voorwaarden verbonden aan het opsteken van een jointje. Verslaggever Edwin Koopman bezocht het Berlijnse hennepmuseum om te spreken met de pleitbezorgers van vrije marihuana, en maakte een reportage.

 

(20:51) Buitenland Uitgelicht: Servië
Servische middelbare scholieren kunnen in de komende dagen 10.000 dinar – zo’n 85 euro – krijgen. De president heeft aangekondigd dat de regering ze dat geld gratis gaat uitdelen. Maar niet iedereen is enthousiast: de actie vindt namelijk vlak voor de verkiezingen plaats. Journalist Arja Mari belicht de situatie.

 

Presentatie: Sophie Derkzen