Bureau Buitenland
VPRO

Kolonistengeweld op de West Bank & VN versneld weg uit Mali

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Kolonistengeweld op de West Bank & VN versneld weg uit Mali

wo 1 november 2023

En de Spaanse prinses Leonor legt eed aan de grondwet af, maar niet iedereen is daar blij mee.

(00:46) VN versneld weg uit Mali
De blauwhelmen van de MINUSMA-missie vertrekken sneller dan gepland uit Mali. Gewapende groepen als Al Qaeda, maar ook lokale rebellen, vormen een bedreiging voor het VN-personeel. Correspondent Joost Bastmeijer over de gevolgen van dit versnelde vertrek.

(08:42) Kolonistengeweld op de Westelijke Jordaanoever 
Terwijl de oorlog in Gaza voortduurt, voltrekt zich een ander drama op de bezette Westelijke Jordaanoever. Joodse kolonisten voeren aanslagen uit op Palestijnen. De Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem zegt dat de kolonisten hun kans grijpen nu de internationale gemeenschap de andere kant op kijkt. Midden-Oostenkenner en NRC-journalist Lucia Admiraal over de angst waarin Palestijnen leven. Antropoloog en filmmaker Esther Hertog volgt de kolonistengemeenschap én de Palestijnse buren op de Westbank. Ze maakte onder meer de documentaire Skies Above Hebron.  

(21:27) Buitenland Uitgelicht: Spanje
De Spaanse prinses Leonor heeft dinsdag, op de dag van haar 18e verjaardag, tijdens een plechtige ceremonie de eed afgelegd aan de grondwet. Op dit bijzondere moment hangt Madrid vol met vlaggen van de troonopvolgster. Maar niet iedereen is daar even blij mee in de Spaanse hoofdstad, legt journalist Carlijn Teeven uit.

Presentatie: Sophie Derkzen