Bureau Buitenland
VPRO

Macrons honderd dagen van verzoening & Soedan aan rand van burgeroorlog

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Macrons honderd dagen van verzoening & Soedan aan rand van burgeroorlog

vr 14 juli 2023

(00:52) Macrons honderd dagen van verzoening

Hij gaf zichzelf honderd dagen om het vertrouwen van het volk terug te winnen nadat de invoering van die gehate pensioenhervorming de nodige onrust veroorzaakte in het land. Vandaag, op de dag van het Franse nationale feest Quatorze Juillet, komen deze honderd dagen tot een einde en dus tijd voor Macron om de balans op te maken. En dat doen we met Frankrijk-correspondent Eva Rammeloo.

(08:35) Soedan aan rand van burgeroorlog

'Soedan staat aan de rand van een volledige burgeroorlog,' waarschuwt VN-secretaris-generaal António Guterres. Het regeringsleger vecht al drie maanden met de paramilitaire organisatie RSF om de macht in het Afrikaanse land. Ook verschijnen er verontrustende berichten over massamoorden op leden van een minderheid in West-Soedan. Voor de buurlanden redenen genoeg om bijeen te komen in de Egyptische hoofdstad Caïro. Over het conflict en het vredesinitiatief correspondent Ruth Vandewalle en Soedan-kenner Anette Hoffmann van Instituut Clingendael te gast.

(20:24) Uitgelicht: Europa Draait Door

In de nieuwe aflevering van Europa Draait Door is schrijver Arnon Grunberg te gast. Hij schreef een boek over vluchtelingen en Europees migratiebeleid en juist op dat onderwerp is het kabinet gevallen.

Presentatie: Sophie Derkzen