Bureau Buitenland
VPRO

Opgeblazen dam in Cherson, wat nu? & Polen verenigt in verzet tegen Duda

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Opgeblazen dam in Cherson, wat nu? & Polen verenigt in verzet tegen Duda

di 6 juni 2023

En een mysterieuze video over Turkse politicus houdt het land al dagen in de ban.

(00:37) Is het opblazen van dam bij Cherson nieuwe stap in oorlog?

Vannacht is in de buurt van de Oekraïense stad Cherson een belangrijke dam doorgebroken, waardoor grote gebieden dreigen onder te lopen. Hoewel de precieze toedracht nog onbekend is, beschuldigt Oekraïne Rusland er van de dam op te hebben geblazen. Onze verslaggever Michiel Driebergen is in de buurt van Cherson en duidt de laatste ontwikkelingen.

(10:11) Nieuwe wet verenigt Polen in verzet tegen Duda

Honderdduizenden Polen uit het hele land trokken afgelopen zondag naar de hoofdstad voor een van de grootste demonstraties sinds de val van het IJzeren Gordijn. Aanleiding was een nieuwe wet, ondertekend door president Duda, tegen Russische inmenging in de Poolse politiek. Volgens leden van de Poolse oppositie is het een truc van regeringspartij PiS om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen. Maar de nieuwe wet lijkt de oppositie nu alleen maar sterker te maken: hun verzet verenigt de verdeelde partijen. Te gast zijn Malgorzata Bos-Karczewska, Polen-kenner en hoofdredacteur van de nieuwssite Polonia.nl en journalist Dore van Duivenbode.

(21:52) Uitgelicht: Turkije

In onze rubriek Uitgelicht duidt collega Cevahir Varan een bijzondere complottheorie over de nieuwe Turkse minister van Buitenlandse Zaken.

Presentatie: Sophie Derkzen