Bureau Buitenland
VPRO

Syriërs in Libanon tussen wal en schip & Hoogspanning aan grens VS

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Syriërs in Libanon tussen wal en schip & Hoogspanning aan grens VS

di 9 mei 2023

En waarom is een slaperig mijnwerkersdorpje in China ineens immens populair onder toeristen?

(00:40) Syriërs in Libanon tussen wal en schip

Syrische vluchtelingen in Libanon vrezen voor arrestatie en deportatie naar Syrië. Waar ze bang zijn voor vervolging door het Assad-regime. Dat heeft alles te maken met de Libanese autoriteiten die vurig pleiten voor de terugkeer van Syriërs en daar ook werk van maken. Daarover journalist Farah Kanaan.

(10:18) Hoogspanning met migranten aan grens VS

Aan de zuidgrens van de Verenigde Staten houdt men de adem in. Daar loopt een belangrijke deadline af en wordt verwacht dat duizenden migranten per dag kunnen oversteken naar Amerikaans grondgebied. Onder voormalig president Trump werd in de coronaperiode namelijk een speciale richtlijn ingevoerd waarmee het terugsturen van migranten makkelijker werd, maar die richtlijn loopot dus af. Intussen is noodtoestand uitgeroepen in de stad El Paso, aan de grens in Texas. En heeft president Biden zelfs 1500 militairen erheen gestuurd. Correspondent Karlijn van Houwelingen duidt de laatste ontwikkelingen.

(22:18) Uitgelicht: China

In de rubriek Uitgelicht aandacht voor een slaperig mijnwerkersdorpje in China dat ineens immens populair is onder toeristen. Daarover Manya Koetse van de website WhatsonWeibo.

Presentatie: Sophie Derkzen