Bureau Buitenland
VPRO

Avdijivka is een tweede Bachmoet & Emiraten zien kansen in Soedan

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Avdijivka is een tweede Bachmoet & Emiraten zien kansen in Soedan

wo 26 april 2023

(01:07) Avdijivka is een tweede Bachmoet geworden

Niet alleen Bachmoet, ook de plaats Avdijivka wordt verwoest en ook daar proberen de Russen de Oekraïners te omsingelen. Het gevolg is dat de dorpen even ten westen van Avdijivka nu ook onder vuur liggen. Onze verslaggever Michiel Driebergen ging kijken in het plaatsje Orlivka dat nagenoeg in puin ligt. Daar woonden voor de gevechten 800 bewoners maar zijn nu nog ongeveer 50 achterblijvers die het grootste deel van hun tijd doorbrengen in de kelders.

(13:05) Emiraten zien kans schoon in instabiel Soedan

De hevige strijd in Soedan gaat vandaag zijn twaalfde dag in, en opnieuw houdt het beloofde staakt-het-vuren geen stand. En het aanhoudende geweld houdt de hele regio in zijn greep. Buurland Egypte maakt zich zorgen om de eigen belangen, maar de Verenigde Arabische Emiraten zien juist kansen in het instabiele Soedan. En ze zijn niet bepaald de enige in het Midden-Oosten die met interesse naar het land kijkt. Want van Soedans lange kustlijn aan de Rode Zee en de grote goudvoorraden wil iedereen in de regio een graantje meepikken. We bespreken het met Arabist Leo Kwarten. 

(21:32) Uitgelicht: Egypte

Het leven voor de Egyptenaren valt niet mee met alle malaise in hun leven. Gelukkig is er humor om het leed te verzachten. Correspondent Ruth Vandewalle over een populaire grappen op sociale media.

Presentatie: Tim de Wit