Bureau Buitenland
VPRO

Turkije tussen hoop en verdriet & De EU zet een bijl aan de wortels van haar principes

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Turkije tussen hoop en verdriet & De EU zet een bijl aan de wortels van haar principes

di 7 februari 2023

(01:06) Turkije tussen hoop en verdriet

Een dag na een van de zwaarste aardbevingen ooit in Turkije, is alle hoop gevestigd op het redden van zoveel mogelijk mensen uit het puin. Maar wat staat de mensen die het hebben overleefd straks te wachten? En was men wel voldoende voorbereid op zo'n grootschalige ramp? We vragen het journalist en Turkoloog Zehra Kaya en fotograaf Ahmet Polat, die afkomstig is uit het getroffen gebied.

(15:48) ‘De EU zet een bijl aan de wortels van haar principes'

Het zorgde voor gefronste wenkbrauwen in Europa: het reusachtige steunpakket waar de Amerikaanse president Biden eind vorig jaar mee kwam, om de eigen economie te verduurzamen. Want deze ‘America-first’ politiek kan wel eens bijzonder nadelig uitpakken voor de economie aan de overkant van de oceaan. Maar het antwoord daarop dat Eurocommissaris Von der Leyen recent presenteerde: de weg vrijmaken voor de lidstaten om ook eigen bedrijven flink staatssteun te geven, kan óók op kritiek rekenen. Want zetten we daarmee niet een bijl aan de wortels van de principes waarop de EU gebouwd is?  ‘Ja’ zegt Marc de Vos, professor arbeidsrecht aan de Universiteit Gent én betrokken bij de denktank Itinera.

(23:46) Uitgelicht: China

Het nieuws over de Chinese ballon in Amerika is ook groot nieuws in China. Op sociale media wordt flink de draak gestoken met Biden. Hierover Manya Koetse van What’s on Weibo.