Bureau Buitenland
VPRO

Sunak en Starmer dansen op Brexit-koord & Schijnverkiezingen in Myanmar

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Sunak en Starmer dansen op Brexit-koord & Schijnverkiezingen in Myanmar

do 19 januari 2023

(00:46) Sunak en Starmer dansen op het Brexit-koord

De Britse oppositieleider Keir Starmer profileert zich vandaag bij het World Economic Forum in Davos als dé man in Londen die de relatie met de EU weer wil herstellen. Het past binnen een voorzichtige trend van toenadering tussen de twee machtsblokken. Er zijn zelfs al wat kleine doorbraken te bespeuren. Is er ook sprake van zo’n beweging bij Sunak? En hoe verkopen de twee leiders dat aan hun Brexit-minnende achterban? Dat bespreken we met VRT-journalistIvan Ollevier.

(11:13) Spanningen rondom schijnverkiezingen in Myanmar

Het is bijna twee jaar geleden dat er een coup werd gepleegd in Myanmar, waarbij de militaire junta de macht greep. Sindsdien is er sprake van een burgeroorlog in het land - waarbij veel burgers in verzet komen. Met aanslagen en vele doden tot gevolg. Nu lijkt die militaire junta van plan om nieuwe verkiezingen aan te kondigen - bedoeld om de macht verder te verstevigen. Wat zou dat doen met het verzet van de mensen in Myanmar? Te gast is Myanmar-kenner Ole Chavannes. 

(20:24) Uitgelicht: Verenigde Staten

In de Amerikaanse staat Missouri gelden nieuwe kledingvoorschriften voor vrouwelijke politici in het Huis van Afgevaardigden. Dat leidt tot commotie. Daarover correspondent Karlijn van Houwelingen.