Bureau Buitenland
VPRO

Bestorming in Brasilia & Opnieuw onrust in Ethiopische deelstaat Oromia

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Bestorming in Brasilia & Opnieuw onrust in Ethiopische deelstaat Oromia

ma 9 januari 2023

Wat voor gevolgen heeft de bestorming in Brasilia voor president Lula?

Al maanden waren er signalen voor een mogelijke couppoging in Brazilië, en gistermiddag kwam het daadwerkelijk tot een geweldsuitbarsting: Duizenden aanhangers van oud-president Bolsonaro bestormden verschillende overheidsgebouwen uit onvrede over het overdragen van de macht aan de linkse president Lula. Ze worden 'terroristen' genoemd in de Braziliaanse pers, maar ze zijn volgens analisten ook een symptoom van de woede die veel breder leeft in het land.  Want ook buiten de hoofdstad suddert het en dreigt geweld aan de oppervlakte te komen. Hoe nu verder voor de kersverse president? We vragen het Latijns-Amerika expert Ernesto Rodriguez Amari.

Dreigt na Tigray een nieuwe burgeroorlog in Ethiopië?

In Ethiopië lijkt het ene conflict zich af te wisselen met het andere. Na twee jaar oorlog lijkt de rust teruggekeerd in deelstaat Tigray. Maar nu lopen de spanningen op in een andere, veel grotere regio: Oromia. Dat conflict dreigt te escaleren tot een burgeroorlog. Wat is er aan de hand? We vragen het Mirjam van Reisen, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Tilburg.

Uitgelicht: Senegal

Aandacht voor de Senegalese hoofdstad Dakar. Die stad ontpopt zich steeds meer als dé cultuurhoofdstad van West-Afrika. Daarover correspondent Aida Grovestins. 

Presentatie: Sophie Derkzen