Bureau Buitenland
VPRO

EU in de maag met spionnen & Bangladesh wanhoop nabij

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. EU in de maag met spionnen & Bangladesh wanhoop nabij

vr 16 december 2022

(00:33) EU in de maag met spionnen

De EU barst van de spionnen. En het zijn niet alleen landen als China en Rusland die graag rondneuzen wat er achter de Europese schermen gebeurt. Maar ook bijvoorbeeld Marokkaanse inlichtingendienst DGED, dat blijkt nu uit het grootschalige corruptieonderzoek in Brussel. Het vangen van al die spionnen blijft een lastige opgave. Te gast is Barbara Moens, journalist van Politico, die er onderzoek naar deed. 

(10:40) Bangladesh wanhoop nabij

Tienduizenden demonstranten gingen de straat op in Bangladesh en eisen het aftreden van de Bengalese premier Hasina Wajed om plaats te maken voor nieuwe verkiezingen. De bevolking protesteert al langer tegen de stijgende brandstofprijzen en hoge kosten van levensonderhoud in het land. Ellen Bal, antropoloog aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is net terug uit Bangladesh en heeft met eigen ogen gezien hoe het regime in het land de Bengalezen tot wanhoop drijft. 

(20:05) Uitgelicht: Egypte

De Egyptische regering wil dat gezinnen minder kroost krijgen. Daarom wordt er een reclamespot uitgezonden met de oproep om maximaal twee kinderen te krijgen, legt Egypte-correspondent Ruth Vandewalle uit. 

Presentatie: Chris Kijne.