Bureau Buitenland
VPRO

Handelsoorlog dreigt tussen EU en VS & Russische protestkunst in Amsterdam

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Handelsoorlog dreigt tussen EU en VS & Russische protestkunst in Amsterdam

do 1 december 2022

(00:37) Handelsoorlog dreigt tussen EU en VS

Amerika trekt een slordige honderden miljarden dollars uit voor subsidies van het Amerikaanse bedrijfsleven. En dat is tegen het zere been van de EU, die bang is voor een leegloop van de eigen Europese industrie. Vandaag  bezoekt de Franse president Emmanuel Macron de Amerikaanse president Joe Biden. Eerder zei Macron nog: “De Amerikaanse beslissing is agressief en kan het Westen verdelen”. Wat kunnen we de komende tijd van de Amerikanen verwachten? En hoe moet Europa daar dan weer mee omgaan? Dat vragen we Amerika-kenner Paul Verhagen en Maartje Wijffelaars senior-econoom bij de Rabobank.

(14:39) Russische protestkunst in Amsterdam

Poetin’s oorlog eist ook Russische slachtoffers. Dat geldt in het bijzonder voor kunstenaars. Natalie Pershina-Yakimanskaya. beter bekend als Gluklya, verliet Rusland tien jaar gelden om politieke redenen. Nu exposeert ze in Amsterdam met de tentoonstelling "To those who have no time to play". Collega Edwin Koopman ging kijken.

(21:43) Uitgelicht: China

Na de dood van oud-leider Jiang Zemin werden, uit eerbetoon, op Chinese sociale media memes van padden en kikkers gedeeld.  Maar inmiddels worden ook die uitingen gecensureerd. Met Manya Koetse.