Bureau Buitenland
VPRO

Verder over Qatar & Onmogelijke keuze Somalië

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Verder over Qatar & Onmogelijke keuze Somalië

ma 21 november 2022

(00:33) Wat je verder over Qatar moet weten

Voor veel mensen is het WK-voetbal vooraf al verpest door het nieuws over arbeidsmigranten uit landen als Nepal en Bangladesh. Die zijn overleden door de barre omstandigheden tijdens het bouwen van de stadions en hotels. Ook is er aandacht voor het gebrek aan rechten voor de lhbti-gemeenschap in Qatar. Maar hoe goed kennen we Qatar verder eigenlijk? Wat maakt Qatar uniek in de Arabische regio en hoe wordt het bestuurd? Arabist Leo Kwarten over wat we verder over dit emiraat moeten weten.

(10:50) Somalië staat voor onmogelijke keuze

Een 'humanitaire catastrofe'. Zo noemt The New York Times de huidige situatie in Somalië. De Somalische regering staat voor een onmogelijke keuze: het bestrijden van terrorisme of het bestrijden van de hongersnood. De nieuwe president ziet het bestrijden van terrorisme als de hoogste prioriteit en besluit, ondanks de extreme droogte en voedselschaarste, om geen algehele hongersnood uit te roepen. Is dit wel de juiste beslissing? Of komen hierdoor onnodig veel mensen om het leven? Te gast is Jos Meester van het Clingendael Instituut.

(20:53) Uitgelicht: Senegal

Correspondent Aida Grovestins over een imam in Senegal, die vindt dat het nut van condooms bespreekbaar moet worden gemaakt in moskeeën.

Presentatie: Tim de Wit