Bureau Buitenland
VPRO

In Myanmar is de woede onder burgers groter dan ooit

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. In Myanmar is de woede onder burgers groter dan ooit

do 27 oktober 2022

Frontlinie: de ijsmoord


Dankzij klimaatverandering en smeltend ijs zijn er gebieden waar het plotseling mogelijk is om grondstoffen uit de grond te halen. Groenland is zo'n voorbeeld, waardoor Donald Trump eerder al eens zei dat hij Groenland wel wilde kopen. En hij is lang niet de enige die interesse toont in wat er te halen valt. Journalist Bram Vermeulen reisde er voor Frontlinie heen en trof naast de gevolgen van klimaatverandering, ook die van het Deens kolonialisme aan.


In Myanmar is de woede groter dan ooi


Myanmar is sinds de militaire staatsgreep van februari vorig jaar verwikkeld in een bloedig conflict. Zo vielen er afgelopen week door een luchtaanval van het leger nog tientallen doden bij een concert.  Dergelijke gewelddadigheden vormen geen uitzondering, ziet correspondent Minka Nijhuis. Vandaag komen ministers uit tien Zuidoost-Aziatische landen samen in Jakarta. Om, naar eigen zeggen, te bespreken hoe ‘het vredesproces’ in gang moet worden gezet. Maar is daar wel sprake van? De woede onder burgers en de bereidheid om te vechten lijkt er groter dan ooit.


UITGELICHT -  Argentinië - Remi Lehmann 


Een deelnemer van het televisieprogramma Big Brother of 'Gran Hermano' zoals de Argentijnen het noemen, heeft zich de woede van de president op de hals gehaald. 


Presentatie: Tim de Wit