Bureau Buitenland
VPRO

Twee gezichten van Orban

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Twee gezichten van Orban

di 11 oktober 2022

De twee gezichten van Orban


In september dreigde de Europese Commissie meer dan 7 miljard aan EU-subsidies te schrappen, als Hongarije niet snel maatregelen zou nemen om de aanpak van corruptie met EU-fondsen te verbeteren. Een bedrag waar de Hongaren vanwege de inflatie naar snakken. 


En dus is Orban druk bezig met een heus charmeoffensief, met als hoogtepunt deze week zijn bezoek aan de Duitse bondskanselier Scholz. Ook heeft Boedapest een scala aan anti-corruptiemaatregelen aangekondigd. Maar laat Orban wel zijn ware gezicht zien? En gaat hij echt iets doen aan de corruptie in zijn land? Dit leggen we voor aan correspondent Tijn Sadée, en Michiel Luining, Oost-Europadeskundige en onderzoeker Europees recht aan de Universiteit van Antwerpen. 


Zwaar weer voor Latijns-Amerikaanse journalistiek 


Bij ons vrijwel onbekend maar in Latijns-Amerika is het een begrip: de digitale krant El Faro - de Vuurtoren. Met de redactie in het piepkleine El Salvador is El Faro al bijna 25 jaar een monument van gedegen onderzoeksjournalistiek in de hele regio. 


Maar El Faro verkeert in zwaar weer. De regering van Nayib Bukele doet er alles aan om het platform te gronde te richten. Directeur en oprichter Carlos Dada is momenteel in Nederland om op adem te komen. Edwin Koopman sprak met hem. 


Uitgelicht: Zweden 


Voortaan mogen deelnemers van het populaire Zweedse reality-tv-programma Paradise Hotel alleen met elkaar seks hebben als ze toestemming krijgen van de programmaleiding. Correspondent Tjade Michels over dit opmerkelijke besluit.