Bureau Buitenland
VPRO

Spanning bij Bosnische verkiezingen

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Spanning bij Bosnische verkiezingen

ma 3 oktober 2022

Het Iraanse lied van de vrijheid


“Vanwege het gedwongen paradijs. Vanwege mijn zus, jouw zus, onze zussen.” In 48 uur werd het lied ‘Vanwege’ van Shervin Hajipour meer dan 40 miljoen keer beluisterd en het wordt nog steeds heel veel gedeeld op social media. Het lied bezingt de redenen waarom de burgers van Iran nu tegen het regime in opstand komen en waarom zij de harde repressie trotseren. Filosoof Heidi Dorudi over deze officieuze ‘hymne’ van de Iraanse demonstranten. 


Bosnische verkiezingen: de lont in het kruitvat?


Na maanden van harde verkiezingscampagnes die de etnische spanningen nog verder deden oplaaien, mocht Bosnië-Herzegovina gisteren eindelijk naar de stembus. Deze verkiezingen worden internationaal met argusogen gevolgd, juist vanwege de spanningen tussen Serven, Kroaten en Bosniakken. Nu de stemmen grotendeels geteld zijn maken wij de balans op met journalist Zoran Bogdanovic encorrespondent Marjolein Koster.


Uitgelicht: Japan


Zorgeloos met je dementerende ouder naar buiten om een kopje koffie te drinken? Dat kan in Japan, waar een café iets heel moois verzonnen heeft voor mensen met een dementie. Correspondent Anoma van der Veere vertelt erover.


Presentatie: Sophie Derkzen