Bureau Buitenland
VPRO

Scheuren in het Verenigd Koninkrijk?

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Scheuren in het Verenigd Koninkrijk?

vr 9 september 2022

Komen er scheuren in het Verenigd Koninkrijk?


De koningin is overleden. Lang leve de koning. Queen Elizabeth moet nog begraven worden, maar Charles, niet direct de populairste royal, heeft het roer van het Koninkrijk al overgenomen. Hij belooft Noord-Ierland en alle andere gebiedsdelen al heel snel te bezoeken. Aan hem de belangrijke taak om de rust te bewaken, want in bijvoorbeeld Schotland en Wales is er duidelijk streven naar onafhankelijkheid. En verder over de grens maakte Barbados zich eerder al los van het koningshuis en in Jamaica woedt die discussie ook. Lukt het Charles het Koninkrijk inclusief het gemenebest bij elkaar te houden? En hoe zal hij als koning omgaan met de pijnlijke koloniale geschieden, want ook daarover ontstaat nu al discussie. Te gast oud-correspondent Hieke Jippes.


Op zoek naar de koning van de jungle


Twintig jaar geleden kwam documentairemaker Mijke van Wijk toevallig een jaguar tegen in de jungle van Costa Rica. De ontmoeting maakte een diepe indruk op haar. Nu, vele jaren later, keert ze terug naar de bossen van Midden-Amerika om met eigen ogen te zien hoe het dit wilde dier vergaat.


In Buitenland Uitgelicht aandacht voor de succesvolle Italiaanse strijd tegen roofkunst, met correspondent Angelo van Schaik.


Presentatie: Tim de Wit