Bureau Buitenland
VPRO

Zorgen over babysterfte in Suriname

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Zorgen over babysterfte in Suriname

vr 19 augustus 2022

In Surinaamse ziekenhuizen geldt code zwart


Er heerst grote onvrede in Suriname over de economische situatie en over de corruptie onder de nog maar twee jaar geleden aangetreden president Santokhi. En die crisis wordt het meest zichtbaar in de medische zorg van het land. In de ziekenhuizen geldt al maanden code zwart, dat betekent dat er te weinig intensieve zorg kan worden gegeven. Daar worden zelfs baby's slachtoffer van, zegt activist Dave van Aerde van Team Organic, die de protesten tegen de regering-Santokhi leidt. Dat vernamen ook Tweede Kamerleden die afgelopen week op bezoek waren in Suriname, en op sociale media aan de bel trokken. Te gast is Krishna Khargi, hij is hartchirurg en lid van het Diaspora Medical Team, een groep Nederlandse specialisten die medische missies uitvoeren in Suriname.


Cubanen protesteren in de nacht


Bijna iedere nacht zijn ergens op Cuba kleine demonstraties tegen de schaarste want er is gebrek aan alles, vooral brandstof en betaalbaar voedsel. Maandelijks verlaten tienduizenden Cubanen maandelijks het eiland, op zoek naar een betere toekomst. Collega Edwin Koopman maakte de afgelopen weken een reis door Cuba en zag een land in verval.


Uitgelicht: Zweden


Een bekende seksuologe legt op Zweedse tv uit dat het een goede zaak is dat er in het nieuwe schooljaar op alle middelbare scholen in Zweden begonnen wordt met een nieuwe vorm van seksuele voorlichting. Hierover correspondent Tjade Michels.