Bureau Buitenland
VPRO

Zuid Afrikaanse corruptiebestrijder heeft geloofwaardigheidsprobleem

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Zuid Afrikaanse corruptiebestrijder heeft geloofwaardigheidsprobleem

di 12 juli 2022

Ramaphosa heeft een geloofwaardigheidsprobleem

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa dreigt vervolgd te worden voor het niet rapporteren van diefstal: uit zijn huis is een bedrag van 4 miljoen dollar gestolen. Veel Zuid-Afrikanen vragen zich nu openlijk af hoe hun leider aan zoveel cashgeld komt. De zelfverklaarde corruptiebestrijder Ramaphosa heeft daardoor een geloofwaardigheidsprobleem. Dit politiek schandaal komt de ANC-president ongelegen uit: hij is verwikkeld in een heftige machtsstrijd binnen zijn partij. Te gast: onderzoeksjournalist Evelien Groenink van ZAM Magazine.


Achterblijvers Donetsk maken zich op oorlogsgeweld

Na de regio Loehansk richten de Russen zich nu op de regio Donetsk. Daar zijn de steden Kramatorsk en Slavjansk nu aan de beurt. Vier van de vijf bewoners zijn het gebied inmiddels ontvlucht uit vrees voor de Russische vernietigingsdrift. Onze verslaggever Michiel Driebergen ontmoette de achterblijvers.


Uitgelicht: Roemeniƫ

De burgemeester van Boekarest is de verkeersopstoppingen in zijn stad meer dan beu. De Roemeense hoofdstad staat bekend om de ellenlange files. Correspondent Frank Elbers legt uit hoe de burgervader zijn inwoners wil verleiden tot fietsen.