Bureau Buitenland
VPRO

Europese leiders op tour voor migratiedeals & Nigeria probeert zichzelf te voeden

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Europese leiders op tour voor migratiedeals & Nigeria probeert zichzelf te voeden

wo 8 mei 2024

En: de middelbare Duitser is best blij met zijn leven.

(00:50) EUropa Express #9: Europese leiders op tour voor migratiedeals

In aanloop naar de verkiezingen proberen Europese leiders goede sier te maken met migratiedeals. Vorige week reisde Ursula von der Leyen met de president van Cyprus naar Libanon, waar ze een miljard euro beloofde voor onder andere migratiemanagement. Het is de laatste in een reeks deals met derde landen om migranten ervan te weerhouden de Europese grenzen te bereiken. Maar op de uitvoer daarvan valt veel aan te merken, ziet conflictwetenschapper en Libanon-expert Nora Stel. Hoe en waarom politici in Europa toch een goede sier proberen te maken met migratieplannen, zeker in de aanloop naar de verkiezingen in juni, vertelt EU-correspondent Clara van de Wiel.

(13:55) Nigeria probeert zichzelf te voeden met hulp van FrieslandCampina

De voedselveiligheid in Nigeria is in gevaar: het land produceert zelf te weinig eten en dat wat uit het buitenland komt, is voor de meeste mensen onbetaalbaar. Intussen probeert de Nederlandse zuivelproducent FrieslandCampina de melkproductie in het West-Afrikaanse land te stimuleren, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Een reportage van onze correspondent Femke van Zeijl.

(22:28) Buitenland Uitgelicht: De middelbare Duitser is blij met zijn leven

Veel Duitsers van middelbare leeftijd zeggen tevreden te zijn met hun leven, blijkt uit recent onderzoek. En na jaren van coronacrisis, hoge inflatie en oorlog op het continent, is die goede stemming best verrassend te noemen. Duitslandkenner Ulrike Nagel vertelt ons meer.

Presentatie: Tim de Wit.