Bureau Buitenland
VPRO

Terug in Oekraïne & Opschorten UNRWA-financiering gehaast of terecht?

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Terug in Oekraïne & Opschorten UNRWA-financiering gehaast of terecht?

do 1 februari 2024

(00:48) Terug in Oekraïne

"Als Oekraïne verliest, zullen de gevolgen en kosten op de lange termijn voor ons allemaal veel hoger zijn. Wij Europeanen hebben een bijzondere verantwoordelijkheid." Met dit statement komen Europese leiders vandaag bijeen in Brussel. Intussen woedt de strijd aan het Oekraïense front door. En borrelt het tussen de Oekraïense topgeneraal Zaloezjny en president Zelensky. Oost-Europaverslaggever Michiel Driebergen is terug in Oekraïne. 

(08:28) Opschorten UNRWA-financiering gehaast of terecht?

Sinds naar buiten kwam dat een dozijn UNRWA-medewerkers meewerkte aan de aanslag door Hamas op 7 oktober heeft een groot aantal donoren, waaronder Nederland, de financiering opgeschort. Organisaties zoals Oxfam Novib spreken hier grote zorgen over uit, omdat UNRWA een cruciale rol zou spelen voor het leveren van humanitaire hulp in het gebied. Voormalig VN-gezant voor het Midden-Oosten Robert Serryheeft ervaring met werken in Gaza en kent de dilemma’s van dichtbij.

(21:52) Buitenland Uitgelicht: Turkije

Ze zijn van harte welkom en worden met veel bombarie ontvangen: steeds vaker komen strak geklede mannen Turkse scholen binnen om les te geven. Maar dat stuit nu op kritiek in het land. Collega Cevahir Varan praat ons bij.

Presentatie: Sophie Derkzen