Bureau Buitenland
VPRO

Hels dilemma voor Biden & Omstreden maatregelen Zweden tegen bendes

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Hels dilemma voor Biden & Omstreden maatregelen Zweden tegen bendes

di 30 januari 2024

En de zusters van de wiet geloven in marihuana.

(00:54) Helse buitenland dilemma voor Biden

Het regent kritiek op de Amerikaanse President Joe Biden. Zijn tegenstanders vinden hem zwak en eisen dat hij met een tegen reactie moet komen. En dat heeft alles te maken met de drone-aanval in Jordanië. Voor het eerst sinds de oorlog uitbrak in Gaza zijn er Amerikaanse militairen om het leven gekomen in de regio. Intussen is er ook nog de oorlog in Oekraïne, waar Biden ook moet blijven schaken. Hoe gaat de Amerikaanse president met dit alles om? We vragen het Bianca Pander, Amerikanist en partner bij BKB. 

(12:50) Omstreden maatregelen Zweden tegen bendes

Het bendegeweld in Zweden is heel erg ontspoord. Daarom grijpt de regering stevig in: straffen zijn verzwaard en binnenkort volgen er speciale bezoekerszones en -verboden. Maar critici vinden deze maatregelen veel te ver gaan. Voorstanders wijzen erop dat ze nodig zijn, want de bendes bedreigen inmiddels ook buurlanden als Noorwegen en Finland. Daarover onze correspondent Tjade Michels.

(22:01) Buitenland Uitgelicht: Mexico

Ze zien eruit als nonnen, maar met religie hebben ze weinig te maken: de Zusters van de Wiet in Mexico. Toch hebben ze wel degelijk een geloof, namelijk in de helende krachten van marihuana. We spreken erover met collega en Latijns Amerika redacteur Edwin Koopman. 

Presentatie: Sophie Derkzen.