appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
Afbeelding

Bureau Buitenland fragmenten

De fragmenten uit de radio-uitzending van Bureau Buitenland. Maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 19.30 uur op NPO Radio 1 met nieuws en achtergronden uit het buitenland.

Podcast afleveringen

Proces van de eeuw in Slowakije

maandag 4 november 2019, 18:00 uur

Bijna twee jaar geleden werd Slowakije opgeschrikt door een brute aanslag op de 27-jarige onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde: verontwaardiging, verdrieten woede bracht een grote groep met name jonge Slowaken op de been. Na lang politieonderzoek is het proces enkele weken geleden begonnen. En er komen verontrustende feiten naar boven: schimmige banden tussen onderwereld, Slowaakse multimiljonairs én ook de regeringspartij. Correspondent Laura Postma is te gast in de studio, over wat in Slowakije al ‘het proces van de eeuw’ wordt genoemd.

De Europese Unie geeft per jaar 65 miljard dollar uit aan landbouwsubsidies. Maar van dit geld profiteren in Midden- en Oost-Europese landen vooral politici, oligarchen en autoritaire leiders. Bovendien werkt het huidige systeem de plaatselijke corruptie in de hand. Dat stelt de New York Times, die uitgebreid onderzoek deed naar de vraag waar al het Europese landbouwgeld terecht komt. Europees Parlementslid Kati Piri (PvdA) reageert.

Van Irak tot Hong Kong. In Chili en Libanon. In Peru, Ecuador en Catalonië... De lijst is lang: in veel landen gaan mensen massaal de straat op om te protesteren tegen hun regeringen. De onvrede van de burgers in die landen komt tot een kookpunt. En daar komt nu nog een land bij: ook in Pakistan zijn er grootschalige protesten. Hierover correspondent Wilma van der Maten.

Het nazi-probleem van Dresden

vrijdag 1 november 2019, 18:00 uur

Een nazi-noodtoestand: dat werd niet tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgeroepen, maar vandaag in het Oost-Duitse Dresden. In de gemeenteraad stemde een meerderheid in met het besluit om rechts-extremisme strenger aan te pakken. Wiebke Pittlik, hoofdredacteur van Duitslandweb, vertelt ons meer.

Tosca, maar dan in Koerdistan

vrijdag 1 november 2019, 18:00 uur

Wat heeft de beroemde opera van Puccini, het verhaal over macht en politiek in het Rome van 1800, te maken met het Midden-Oosten van nu? Alles, zo blijkt uit de bewerking van theatergroep Rast die de opera Tosca nu in het Koerdisch uitvoert. Een reportage van Irene Houthuijs gemaakt tijdens de laatste repetities voor deze bijzondere opvoering.

De jonge voorhoede in Hongkong

vrijdag 1 november 2019, 18:00 uur

De aanhoudende protesten in Hongkong gaan alweer hun zesde maand in. Voormalig Chinacorrespondent en filmmaker Floris-Jan van Luyn volgde vier jongeren aan het front voor VPRO’s Tegenlicht. Met uithoudingsvermogen zetten zij succesvol nieuwe middelen en tactieken in en Van Luyn stelt daarbij de vraag: wat kunnen wij van de jonge actievoerders leren? Een intieme kennismaking met een generatie in Hongkong die rebelleert.

De kalief na de dood van Al-Baghdadi

donderdag 31 oktober 2019, 18:00 uur

Volgens het aan terreurorganisatie Islamitische Staat verbonden persbureau Amaq is leider Abu Bakr al-Baghdadi van de terreurorganisatie inderdaad dood. De Amerikaanse president Trump maakte afgelopen zondag wereldkundig dat Baghdadi was omgekomen bij een militaire actie in zijn schuilplaats in Noordwest-Syrië.

Verdeeld Bolivia

donderdag 31 oktober 2019, 18:00 uur

Evo Morales claimt de verkiezingen in Bolivia te hebben gewonnen, maar daarmee is de kous niet af. Tegenstanders vermoeden dat de stemming oneerlijk is verlopen, waardoor er de afgelopen week veel werd gedemonstreerd op straat. Ze eisen dat er nog een verkiezingsronde komt. Bolivia-deskundige Soledad Valdivia is net terug van een bezoek aan het land en zag daar hoe de huidige politieke controverse het Boliviaanse volk, en ook haar eigen familie, tot op het bot verdeelt.

Algerije wacht op verandering die maar niet komt

donderdag 31 oktober 2019, 18:00 uur

Al bijna een jaar lang gaan Algerijnen de straat op om hervormingen van het politieke systeem te eisen. Oud-president Bouteflika mag dan wel afgetreden zijn, maar zijn corrupte clan heeft nog steeds de macht, vinden demonstranten. De tijdelijke regering heeft nu verkiezingen uitgeroepen. Maar kunnen verkiezingen ervoor zorgen dat er eindelijk iets verandert? Niek Pas, historicus en Algerije-deskundige, over de tragiek van de situatie. Morgen is het exact 65 jaar geleden dat de Algerijnse revolutie tegen Frankrijk als kolonisator uitbrak. Er worden daarom massale betogingen in het hele land verwacht.

Hete herfst in Catalonië

woensdag 30 oktober 2019, 18:00 uur

De gemoederen lopen hoog op in aanloop naar de Spaanse parlementsverkiezingen van 10 november. Straten in Barcelona lopen vol met voor- en tegenstanders van Catalaanse onafhankelijkheid. Steven Adolf, Spanje-kenner en oud-correspondent, is te gast over welke rol de Catalaanse kwestie speelt binnen de aankomende verkiezingen.

Berichten uit Manus Prison: Dan nog liever dood (Deel 3)

woensdag 30 oktober 2019, 18:00 uur

De Iraans-Koerdische journalist Behrouz Boochani zat zes jaar lang vast op Manus, een klein eiland in de Grote Oceaan. Hij was een van de duizenden vluchtelingen die op gammele bootjes op weg naar Australië uit zee werd gevist en vervolgens gevangen zat in afgelegen kampen. In het geheim schreef Boochani een boek over het leven in het kamp. Dit boek, getiteld 'No friend But the Mountains', kreeg in Australië de 'Victorian Prize for Literature and Non-Fiction'. Collega Edwin Koopman maakte er een radiobewerking van en vanavond horen we het derde deel.

Bangladesh keert zich steeds meer tegen de Rohingya

dinsdag 29 oktober 2019, 18:00 uur

Honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar zitten in kampen in Bangladesh. Naar Myanmar kunnen zij niet teruggestuurd worden, maar in Bangladesh begint de impact van de Rohingya- vluchtelingencrisis voor steeds meer spanningen te zorgen onder de lokale bevolking. Bengalen demonstreren vaker tegen de Rohingya en eisen dat de overheid strenger tegen hen optreedt. Hoe lang zijn de Rohingya nog welkom in Bangladesh? Correspondent Eva Oude Elferink over de toenemende frustratie in het Zuid-Aziatische land.

Dodental demonstraties in Irak blijft stijgen

dinsdag 29 oktober 2019, 18:00 uur

Het aantal doden bij massaprotesten in Irak blijft toenemen. Het dodental deze maand staat inmiddels op bijna 250. Afgelopen nacht vielen alleen al in de Zuid-Iraakse stad Kerballa zeker achttien doden toen gemaskerde mannen het vuur openden op de manifestanten. En desondanks blijven Irakezen de straat opgaan voor wat zij noemen 'een radicale verandering'. Erwin van Veen, onderzoeker van het Clingendael Instituut, vertelt ons meer.

Terug van weggeweest: de Amerikaanse vakbond

dinsdag 29 oktober 2019, 18:00 uur

Een Amerikaanse vakbond dwong dit weekend, na de langste staking in de auto-industrie in vijftig jaar tijd, het machtige bedrijf General Motors op de knieën. Ook in de gezondheidszorg en in het onderwijs legden dit jaar werknemers vaker hun werk neer voor betere arbeidsvoorwaarden. Vakbonden zijn weer een machtsfactor waar rekening mee gehouden moet worden in de Verenigde Staten. PvdA - Europarlementariër Agnes Jongerius was tot 2012 FNV-voorzitter en vertelt over deze opmerkelijke ommekeer in het kapitalistische Amerika.

Nieuwe ontwikkelingen in de zaak Poch

maandag 28 oktober 2019, 18:00 uur

Julio Poch eist vijf miljoen euro schadevergoeding van de Nederlandse Staat. Volgende maand moeten voormalig minister Hirsch Ballin en andere betrokkenen voor de rechter getuigen over hun rol in deze zaak. Bureau Buitenland brengt in samenwerking met RTL Nieuws tot nog toe onbekende feiten over de Nederlandse rol in deze opmerkelijke kwestie.

Al-Baghdadi: de mythe versus de zieke bange man

maandag 28 oktober 2019, 18:00 uur

Een vloekende en tierende Abu Baker al-Baghdadi, ijsberend in een kleine bunker, die zich verraden voelde door zijn eigen commandanten. De voormalige persoonlijke koerier van al-Baghdadi gaf gisteren een uitgebreid interview aan een Arabische televisiezender, waarin hij de laatste dagen van Al-Baghdadi tijdens het ineenstorten van het kalifaat schetste. En dat is een heel ander beeld van al-Baghdadi dan we kennen:verzwakt, ziek en behoorlijk paranoïde ten opzichte van zijn eigen mensen. Deze koerier, de Irakees Muhammad Ali Sajet Shallal al-Zoba'i werd zelf gearresteerd tijdens een geheime missie in Bagdad en is één van de belangrijkste bronnen geweest in de speurtocht naar al-Baghdadi. Islamitische Staat-kenner Abdou Bouzerda vertelt over de bijzondere getuigenis van deze vertrouweling van de gedode terroristenleider.

Berichten uit Manus Prison: Regels zijn regels (Deel 2)

vrijdag 25 oktober 2019, 17:00 uur

De Iraans-Koerdische journalist Behrouz Boochani zat zes jaar lang vast op Manus, een klein eiland in de Grote Oceaan. Hij was een van de duizenden vluchtelingen die op gammele bootjes op weg naar Australië uit zee werd gevist en vervolgens gevangen zat in afgelegen kampen. In het geheim schreef Boochani een boek over het leven in het kamp. Dit boek, getiteld 'No friend But the Mountains', kreeg in Australië de 'Victorian Prize for Literature and Non-Fiction'. Collega Edwin Koopman maakte er een radiobewerking van en vanavond horen we het tweede deel.

Irak opnieuw in greep van massaprotesten

vrijdag 25 oktober 2019, 17:00 uur

De protesten in Irak zijn na een korte periode van rust weer opgelaaid. Duizenden jongeren trekken weer naar de streng beveiligde groene zone in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Betogers komen massaal op straat tegen de corruptie, de werkloosheid en het gebrek aan openbare dienstverlening in het land. De regering van minister-president Adil Abdul-Mahdi probeert met beloftes de boel te sussen, maar de mensen zijn, ondanks het harde politiegeweld, toch opnieuw gaan betogen. Journalist en Irak-kenner Paulien Bakker over de wanhoop van de Iraakse jeugd.

De oorlog in Syrië is een wespennest met uiteenlopende spelers, maar allemaal moeten ze rekening houden met Moskou. En Moskou vult maar al te graag het gat dat de Amerikanen hebben laten vallen. Ook in andere landen in het Midden-Oosten is Rusland hard bezig om Amerika als belangrijke spelverdeler te vervangen. Zelfs hele traditionele bondgenoten van de VS flirten nu openlijk met Poetin. In onze geopolitieke rubriek ‘het Geobureau’ hierover Ruslandkenner Hubert Smeets van Raam op Rusland en Goos Hofstee, Midden-Oostendeskundige van Instituut Clingendael.

BoJo’s laatste poging om de deal rond te krijgen

dinsdag 22 oktober 2019, 17:00 uur

Voor Brexit-watchers is vandaag, alweer, een spannende dag. Om ervoor te zorgen het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk de EU gaat verlaten stemt het Britse parlement vanavond over een hoop nieuwe wetten. Boris Johnson lijkt nu dichter bij het voltooien van een Brexit dan Theresa May ooit was. Hieke Jippes, voormalig correspondent in het Verenigd Koninkrijk, over de kansen op een deal voor de 31ste oktober of toch weer uitstel.

#Arabier en Seculier

maandag 21 oktober 2019, 17:00 uur

‘Bedankt Islamitische Staat, er zijn nog nooit ineens zoveel moslims van hun geloof gevallen!’, tweette de Palestijnse activist Iyad el-Baghdadi. Deze tweet was voor journalist Eva Ludemann aanleiding om een boek te schrijven over de opmars van afvallige moslims in de Arabische wereld: #Arabieren Seculier.

Waarom de helft van de Libanezen feestend protesteert

maandag 21 oktober 2019, 17:00 uur

Vrolijk dansende mensen in de straten van Beiroet en andere Libanese steden. Maar de redenen om massaal te demonstreren zijn bloedserieus: armoede, corruptie en een zichzelf verrijkende elite, die al decennialang onderling de macht verdeelt. Voor het eerst trekken alle sektes als Libanezen samen op voor een rechtvaardiger land. Zelfs in het hartland van de machtige sjiitische Hezbollah-militie keren burgers zich tegen de oude politiek. Journalist en programmamaker Danny Ghosen over de protesten in zijn geboorteland.

Protest in Chili zwelt aan

maandag 21 oktober 2019, 17:00 uur

De afgelopen weken kwam er vele nieuws uit Ecuador, in Latijns-Amerika, waar gewelddadige protesten de regering dwongen tot het intrekken van bezuinigingsmaatregelen, en die vlam lijkt overgeslagen naar Chili. Daar zijn sinds vrijdag hevige onlusten uitgebroken nadat eerder die week de metrokaartjes in de hoofdstad Santiago duurder waren geworden . Bij de protesten zijn vermoedelijk al elf mensen omgekomen, ook als gevolg van brandstichting en plunderingen.Correspondent Boris van der Spek, oprichter van de nieuwssite Chile Today, vanuit Santiago.

Waarom wij seks buiten het huwelijk hebben

vrijdag 18 oktober 2019, 17:00 uur

Ze noemen zich ‘de Outlaws’ en komen er in een online petitie openlijk voor uit seks buiten het huwelijk te hebben. Wat beweegt deze groep Marokkaanse vrouwen om de conservatieve seksuele moraal in het land publiekelijk uit te dagen? Want seks zonder huwelijk, dat is in het islamitisch koninkrijk Marokko strafbaar. Correspondent Kaja Bouman over deze ‘Outlaws’.

Super Saturday

vrijdag 18 oktober 2019, 17:00 uur

Terwijl Boris Johnson stemmen voor een parlementaire meerderheid bijeen aan het schrapen is, kijken EU-leiders zenuwachtig toe naar het verloop rondom de nieuwe ‘Brexit-deal’. De euforie van de afgelopen dagen kan namelijk zomaar weer omslaan. In een hoogst uitzonderlijke zitting op zaterdag, een ‘special Saturday sitting’ of ook wel ‘Super Saturday’, zal het Britse parlement stemmen over het akkoord. De laatste keer dat het Britse Lagerhuis op een zaterdag bijeen kwam was tijdens de Falklandoorlog in 1982. In onze speciale rubriek ‘The Battle for Brexit’ is dit keer te gast Benjamin Livestro, voormalig campagnemedewerker bij de Conservative Party.

Vast in de lokale bakkerij

vrijdag 18 oktober 2019, 17:00 uur

Ook vandaag gingen de mensen in Barcelona massaal de straat weer op. De afgelopen dagen werden gekenmerkt door rellen en geweld, vandaag probeerden demonstranten vooral eenheid en vastberadenheid uit te stralen. Maar dat het toch nog hier en daar heftig aan toe ging ontdekte onze correspondent Carlijn Teeven. Zij kwam klem te zitten in een bakkerij bij haar om de hoek en was er getuige van hardhandig optreden door de politie.

Berichten uit Manus Prison: het kamp (Deel 1)

donderdag 17 oktober 2019, 17:00 uur

De Iraans-Koerdische journalist Behrouz Boochani zat zes jaar lang vast op Manus, een klein eiland in de Grote Oceaan. Hij was een van de duizenden vluchtelingen die op gammele bootjes op weg naar Australië uit zee werd gevist en vervolgens gevangen zat in afgelegen kampen. In het geheim schreef Boochani een boek over het leven in het kamp. Dit boek, getiteld 'No friend But the Mountains', kreeg in Australië de 'Victorian Prize for Literature and Non-Fiction'. Collega Edwin Koopman maakte er een radiobewerking van en vanavond horen we het eerste deel.

Verkiezingen in Bolivia spannend voor president Morales

donderdag 17 oktober 2019, 17:00 uur

De verkiezingen in Bolivia komen eraan. En wie doet er voor de vierde keer mee? President Evo Morales. En dat ondanks dat de Bolivianen in een referendum tegen een grondwetswijziging hebben gestemd om zijn zoveelste herverkiezing mogelijk te maken. Als hij wordt herkozen aanstaande zondag, dan zal hij aan het eind van zijn termijn 20 jaar op het pluche zitten. Bolivia-deskundige Soledad Valdivia gaat naar het Zuid-Amerikaanse land om de verkiezingen van dichtbij te volgen, die spannend beloven te worden voor de populaire president.

'We have a deal'! De Brexit-show draait op volle toeren

donderdag 17 oktober 2019, 17:00 uur

De deadlines bleven maar verschuiven deze week maar op de laatste dag van de Europese Raad is het er toch van gekomen: er is een Brexit-deal. Boris Johnson is blij, de EU-top is blij, wat niemand deze week nog voor mogelijk had gezien is tóch gelukt. Maar de Brexit-show houdt wel van een beetje drama: de Noord-Ierse partij The DUP steunt het akkoord niet. Onze correspondent Anne Saenen in het Verenigd Koninkrijk over hoe nu verder.

De grieven van president Erdogan

woensdag 16 oktober 2019, 17:00 uur

"Sinds het begin van de Syrische oorlog in 2011 heeft geen enkel land zoveel geleden onder de daaruit voortvloeiende humanitaire crisis als Turkije", stelt president Erdogan in een open brief aan de Wall Street Journal. Hij legt uit dat Turkije nu ingrijpt, waar anderen, lees: Westerse landen, hebben gefaald. Uit de brief spreekt verder teleurstelling en boosheid, zeker nu diezelfde Westerse landen zich tegen de invasie in Noord-Syrië keren. In eigen land raakt Erdogan een gevoelige snaar, zoals blijkt uit het oplaaiende nationalisme. De bevolking schaart zich massaal achter de Turkse militairen en nationale vlag. Melvyn Ingleby, correspondent in Turkije, over het Turkse perspectief.

Koerden over de comeback van Assad

woensdag 16 oktober 2019, 17:00 uur

Syrische regeringsmilitairen zijn inmiddels op steeds meer plekken actief in het noorden van Syrië. Dit gebeurt na een deal met de Koerdische strijdkrachten. Zij hebben de regering om bescherming gevraagd na de Turkse inval en de Amerikaanse terugtrekking. Nu zijn de militairen vooral te vinden rond Kobane, Manbij, de plekken waar wordt gevochten. Maar wat betekent hun komst voor de rest van het door Koerden gerunde gebied en hoe denken de Koerden zelf over deze terugkeer van Assad? Een reportage van oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen.

Deal or no deal?

woensdag 16 oktober 2019, 17:00 uur

Vandaag is iedereen die er ook maar een beetje toe doet in Brexitland druk in de weer om een akkoord op papier te krijgen waar de Europese top zich de komende dagen over kan buigen. Voor 19 oktober moet er een definitief akkoord liggen, anders moet the UK wéér om uitstel vragen. En Boris Johnson ‘ligt nog liever in een sloot’ voordat hij dat doet. Maar of het daadwerkelijk gaat lukken… Hieke Jippes, voormalig correspondent van het Verenigd Koninkrijk, zet de verschillende scenario’s uiteen.

Dodelijkste jaar ooit in de geschiedenis van Mexico

dinsdag 15 oktober 2019, 17:00 uur

In Mexico zijn 13 politieagenten doodgeschoten. Dit gebeurde bijna op hetzelfde moment dat president Lopez Obrador in zijn dagelijkse persconferentie cijfers presenteerde over het geweld in het land, die volgens hem juist waren afgenomen. Hoe opmerkelijk is dit bloedbad? Hierover correspondent Albert-Jan Hootsen vanuit Mexico-Stad.

De Amerikaanse diplomatie op z’n gat

dinsdag 15 oktober 2019, 17:00 uur

Het lijkt een behoorlijke chaos op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Diplomaten weten niet waar ze aan toe zijn, voelen zich niet veilig en worden ook regelmatig gepasseerd door ambassadeurs die direct door president Trump zijn benoemd. De inzet van het Amerikaanse buitenlandbeleid kan ieder moment door een tweet of telefoongesprek van de president worden doorkruist. Actuele voorbeelden hiervan zijn de politieke crisis rondom Oekraïne en de inval van Turkije in Syrië. Voormalig topdiplomaat William Burns noemt het in een opiniestuk ‘de sloop van de diplomatie’. Diplomatie-deskundige Robert van de Roer over de vergaande gevolgen van dit beleid.

Thailand intimideert critici

dinsdag 15 oktober 2019, 17:00 uur

De Europese Unie wil een samenwerkingsovereenkomst afsluiten met Thailand. Sinds de verkiezingen van maart is er weer een burgerregering, na vijf jaar militair bestuur. En dat is voor Europa een positief signaal. Maar premier Prayut, de leider van de militaire coup uit 2014, is op zijn post gebleven. Het leger heeft nog steeds veel macht en critici worden geïntimideerd. Dat merkte ook onze Zuidoost-Azië correspondent Kris Janssens vorige week , toen hij een politieke reportage wilde maken in Bangkok.

Opmerkelijke nederlaag voor Orbán's Fidesz-partij

maandag 14 oktober 2019, 17:00 uur

De regering van Hongaarse premier Orbán heeft een historische nederlaag geleden. Sinds 2006 was de Fidesz-partij onoverwinnelijk bij nationale en lokale verkiezingen. Maar bij de gemeentelijke verkiezingen van afgelopen weekend won een verenigde oppositie de meerderheid van de burgemeestersposten in de grote steden. Wat betekent dit verlies voor Orbán? Hierover Oost- en Midden-Europadeskundige Michiel Luining.

De begrafenis van Hevrin Khalaf

maandag 14 oktober 2019, 17:00 uur

Ze werd door Syrische milities uit haar auto gesleurd en doodgeschoten: de 35-jarige Koerdische politica Hevrin Khalaf. Die milities hebben hun daad gefilmd, het filmpje ging viraal. En Khalaf was niet de enige die door de milities is vermoord. Oorlogsverslaggever Hans-Jaap Melissen woonde de begrafenis bij van Hevrin Khalaf, en van twee anderen uit haar gezelschap die op dezelfde dag zijn vermoord, bij de Turks-Syrische grens. Een reportage uit het chaotische Noordoosten van Syrië.

De comeback van beruchte Syrische milities

maandag 14 oktober 2019, 17:00 uur

De ontwikkelingen in Noord-Syrië gaan heel snel, waardoor een onderdeel van de Turkse invasie onderbelicht blijft: onder de vlag van Turkije maken oude bekenden opnieuw hun opwachting. Berucht, wreed en deze keer met genoeg munitie, wapens en gevechtservaring maken de milities van het voormalige Vrije Syrische Leger een comeback op het strijdtoneel. Met de steun van het Turkse leger in de rug en omgedoopt tot het Syrisch Nationale Leger, rukken de voornamelijk Arabische soennieten en Turkmenen nu op in Noordoosten van Syrië. En dat het niet met zachte hand gaat, bleek afgelopen dagen al toen een filmpje opdook van standrechtelijke executies door deze militieleden. Arabist Leo Kwarten over de terug keer van de Syrische rebellen.

Langs de oevers van de Wisła: de verkiezingen

vrijdag 11 oktober 2019, 17:00 uur

De verdeeldheid in Polen is inmiddels zo groot dat haast niemand eraan kan ontsnappen. In de aanloop naar de Poolse parlementsverkiezingen op zondag 13 oktober reisden journalisten Dore van Duivenbode (van de VPRO-reisserie Moja Polska) en Michiel Driebergen (Oost-Europa-verslaggever) langs de Wisła, de rivier die Polen ideologisch in tweeën splijt. Michiel portretteerde de meer liberale westoever, Dore trok door het conservatieve oosten. Kan Polen ooit met één stem spreken?

En de winnaar komt uit…Ethiopië

vrijdag 11 oktober 2019, 17:00 uur

Niet de gedoodverfde kandidaat Greta Thunberg wint de Nobelprijs voor de Vrede. En hoewel hijzelf vindt dat ‘ie hem allang verdiend heeft, ook Donald Trump grijpt ernaast. De winnaar heet dit jaar Abiy Ahmed en is premier van Ethiopië. In samenwerking met de president van Eritrea, Isaias Afwerki werkte hij aan een verdrag tussen beide landen. Maar Ahmed wordt door het Nobelcomité ook geprezen voor zijn vredesinitiatieven in de rest van de regio. In Bureau Buitenland over Abiy Ahmed te gast Mirjam van Reisen van de Universiteit Tilburg.

Aan het front bij Noord-Syrië

donderdag 10 oktober 2019, 17:00 uur

Het is dag twee van het Turkse offensief in Noord-Syrië. De missie heeft als doel om een 'veilige zone' te creëren, maar tot nu toe is het vooral een oorlogszone. De Turkse strijdkrachten voeren de luchtaanvallen op en trekken ook met grondtroepen Syrië in. Volgens de VN zijn tienduizenden Syrische burgers op de vlucht geslagen. En vanuit Syrië wordt nu teruggeschoten met mortieren. Correspondent Toon Beemsterboer is ter plaatse.

Langs de oevers van de Wisla: Polen onder het Kruis

donderdag 10 oktober 2019, 17:00 uur

In het vierde en laatste deel van onze reportage serie "Langs de oevers van de Wisla" ontmoet Dore van Duivenbode twintiger Kuba op een drukbezocht katholiek gebedsevenement, georganiseerd door de kerk. Hier, bij het evenement ‘Polen onder het Kruis’, komen tienduizenden Polen bij elkaar om te bidden en “het kruis op zich te nemen”. Door recente beschuldigingen van pedofilie aan het adres van Poolse priesters en de toename van gayprides in Polen voelt de kerk zich bedreigd, vertelt Kuba. En bovendien komen er verkiezingen aan. Tijd dus om ten strijde te trekken en om te bidden.

Erdogans vlucht naar voren

donderdag 10 oktober 2019, 17:00 uur

Met de inval in het noorden van Syrië neemt president Erdogan wel heel veel risico. Niet alleen is er militair grote kans op een escalatie van de strijd met de Koerden, maar vooral ook de economische gevolgen kunnen heel negatief uitpakken. En de Turkse economie was zonder dit conflict toch al zwak, stelt Erik-Jan Zürcher van de Universiteit Leiden. Bureau Buitenland vraagt hem waarom Erdogan nu deze gok waagt.

Het derde deel van onze reportage-serie over Polen, waarin Michiel Driebergen en Dore van Duivenbode ieder langs een kant van de rivier de Wisla trekken. Deze aflevering gaat over de LHBT-gemeenschap in het land. Regeringspartij PiS maakt van de positie van LHBT’ers een speerpunt in de verkiezingscampagne, terwijl homo’s het in dit conservatieve land toch al niet heel makkelijk hebben.

Turks offensief in Noord-Syrië

woensdag 9 oktober 2019, 17:00 uur

In het noorden van Syrië is Turkije vanmiddag met gevechtsvliegtuigen en kanongeschut begonnen aan een offensief. Operatie Peace Spring, zoals Ankara de militaire actie heeft gedoopt, heeft als doel om in Noord-Syrië een zogeheten bufferzone in te richten, maar vooral ook om het gebied te zuiveren van Koerdische strijders, die in de ogen van Ankara een terroristische organisatie vormen. De stap kan grote gevolgen hebben, zowel voor de situatie ter plekke als voor de internationale politieke verhoudingen. Koerden-deskundige Wladimir van Wilgenburg en arabist Leo Kwarten over het laatste nieuws.

Het recente nieuws uit Latijns-Amerika laat een deprimerend beeld zien: de meerderheid van de bevolking is het vertrouwen in de politiek volledig kwijt. Belangrijkste oorzaak is de wijdverspreide corruptie. Onderzoek toont bovendien aan dat maar liefst een derde van alle Latijns-Amerikanen wil emigreren. Toenemend bendegeweld en armoede worden als redenen gegeven. Maar er is toch reden voor optimisme. Michiel Baud, Latijns-Amerika deskundige, vertelt over de onvermoede kracht van burgers in de regio.

Langs de oevers van de Wisla: de Poolse boeren

dinsdag 8 oktober 2019, 17:00 uur

In de aanloop naar de Poolse parlementsverkiezingen op zondag 13 oktober reizen journalisten Dore van Duivenbode (van de VPRO-reisserie Moja Polska) en Michiel Driebergen (Oost-Europa verslaggever) langs de Wisła, de rivier die Polen ideologisch in tweeën splijt. Michiel portretteert "Polen A", ofwel de liberale westoever, Dore trekt door "Polen B", ofwel het conservatieve oosten. In het tweede deel van de serie worden de boeren belicht. Nu ze failliet gaan, lijkt het einde van het traditionele Poolse plattelandsleven in zicht.

Welkom bij de Brexit Blame Game

dinsdag 8 oktober 2019, 17:00 uur

De onderhandelingen over een nieuwe deal tusssen de regering van Boris Johnson en de EU bereiken een kookpunt in de aanloop naar de EU-top van volgende week. Maar lekker gaat het niet. De blame game is begonnen bij de Brexit. Volgens Johnson is een Brexitdeal met de EU onmogelijk door de opstelling van de Duitse bondskanselier Merkel, die onmogelijke eisen stelt. Waarop Donald Tusk reageert met: "Je wilt geen deal, je wilt geen verlenging, je wilt niet opschorten, quo vadis (waar ga je naartoe)?" Wat wil je nou, Johnson? Hierover correspondent Melle Garschagen vanuit Londen.

Conflictresolutie in Congo

maandag 7 oktober 2019, 17:00 uur

Vooral in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn veel conflicten. Door klimaatmigratie, strijd om grondstoffen of mijnbouwprojecten van multinationals kan de druk hoog oplopen bij de lokale bevolking, die soms naar de wapens grijpt om de eigen grond te verdedigen. Ook al kunnen deze conflicten om land en kostbare mineralen heel bloedig worden, ze zijn niet onoplosbaar. Sterker nog, de lokale bevolking blijkt zelf behoorlijk succesvol in het vinden van vreedzame oplossingen. Marianne Moor van vredesbeweging PAX zet zich in voor conflictresolutie in Congo.

Langs de oevers van de Wisla, deel 1: Gdansk

maandag 7 oktober 2019, 17:00 uur

Deze hele week in Bureau Buitenland een reportage serie over de twee gezichten van Polen: in de aanloop naar de Poolse parlementsverkiezingen op zondag 13 oktober reizen journalisten Dore van Duivenbode (van de VPRO Reisserie Moja Polska) en Michiel Driebergen (Oost-Europa-verslaggever van Bureau Buitenland) langs de Wisla, de rivier die Polen ideologisch in tweeën splijt. Michiel portretteert "Polen A", ofwel de liberale westoever, Dore trekt door "Polen B", ofwel het conservatieve oosten. Kan Polen ooit met één stem spreken? In het eerste deel van deze serie bezoekt Michiel Driebergen Gdansk, de havenstad in het noorden, waar hij onder andere de burgemeester ontmoet. Haar voorganger werd onlangs vermoord en de inwoners van de stad zien het somber in.

Deze reportage is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1