appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Op 24 mei 2021 wordt icoon Bob Dylan 80 jaar. In de aanloop daarnaartoe brengt de VPRO de BOBcast, een podcastserie in 26 delen, vanaf zijn 79e verjaardag. Dylan is wellicht de belangrijkste popmuzikant en tekstdichter van de afgelopen zestig jaar en een cultureel-maatschappelijk icoon dat geen gelijke kent.

2. Bob, de meester

zondag 7 juni 2020, 03:00 uur

De tweede aflevering van de BOBcast ontvangt Huub van der Lubbe, dwingend zanger van Amsterdams huisorkest De Dijk. Een hoofdstedelijke boekhouderszoon die zijns ondanks in de wereld van de bandjes terecht kwam. En niet kon zingen, maar er wel durfde te staan. Inmiddels is het met dat zingen ook goed gekomen, getuige een repertoire met klassiekers als "Bloedend hart", "Nergens goed voor" en "Niemand in de stad".

Waarmee dat tweede talent van Van der Lubbe aan het daglicht treedt: tekstdichten. Inmiddels is zijn werk verzameld in drie bundels en heeft zijn taalkunst zich uitgebreid tot daadwerkelijk dichterschap. En precies die beide talenten verbinden hem aan zijn idool Bob Dylan.

Tekstdichten en er stáán, als muzikant, dat doet Bob ook. Een verwantschap die Van der Lubbe er intussen toe bracht twee teksten van Dylan naar zijn Nederlandse hand te zetten. Maar ja, Bob blijft wel de meester, natuurlijk…

BOBcast, elke twee weken een nieuwe aflevering, op vpro.nl/bobcast

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1