appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
Afbeelding

BOBcast

Op 24 mei 2021 wordt icoon Bob Dylan 80 jaar. In de aanloop daarnaartoe brengt de VPRO de BOBcast, een podcastserie in 26 delen, vanaf zijn 79e verjaardag. Dylan is wellicht de belangrijkste popmuzikant en tekstdichter van de afgelopen zestig jaar en een cultureel-maatschappelijk icoon dat geen gelijke kent.

Podcast afleveringen

5. Bob, het talent

zondag 19 juli 2020, 07:00 uur

Hij vertaalde ‘Forever Young’, ‘Death is not the end’ en ‘All Along The Watchtower’ en maakte zijn eigen bewerking van ‘To make you feel my love’. Maar een wandelende Dylan-encyclopedie is hij niet. Vooral ook omdat hij het raadsel liever intact laat. En misschien zit daar wel het grootste raakvlak tussen Freek de Jonge en Bob Dylan, in een kunstenaarschap dat vrijheid nodig heeft om ongebaande paden te betreden, dat zichzelf wil blijven verrassen, soms ondanks het publiek, en juist niet precies wil begrijpen hoe of wat. Zo komt kunst niet tot stand, namelijk, en zo werkt talent niet, niet bij Bob en niet bij Freek, blijkt in de vijfde BOBcast.

4. Bob, de zanger

zondag 5 juli 2020, 03:00 uur

Boze tongen beweren dat Dylan, en dus ook de BOBcast, een mannending is. Misschien zijn het wel dezelfde valse stemmen die fluisteren dat Bob eigenlijk niet zingen kan. In de vierde aflevering van de BOBcast worden die geluiden definitief gesmoord.

Bij monde van Cato van Dijck. Frontvrouw van MY BABY, het drietal dat met een unieke mix van pop, soul, rock, trance, dance, funk en blues al drie keer het podium van Glastonbury beklom, evenals dat van Pinkpop, Sziget en Lowlands. Waar niet, eigenlijk. En voor MY BABY was er The Souldiers, huisband van DWDD, en dáárvoor al de Van Dijck-band. Maar nog eerder was Paul er, en Bob dus ook. Wie Paul is? Luisteren maar weer.

Extra nummer: Cato van Dijck

vrijdag 3 juli 2020, 09:41 uur

Zondag 5 juli verschijnt de vierde aflevering van de BOBcast, met als gast Cato van Dijck, frontvrouw van MY BABY. Hier alvast haar versie van Bob Dylans 'I shall be released'.

3. Bob, de nieuwste

zondag 21 juni 2020, 03:00 uur

Zo vaak als hij al is afgeschreven, zo vaak heeft Bob Dylan verrast met nieuwe wendingen in zijn muzikale carrière en nieuwe hoogtepunten in een oeuvre dat al zo rijk was. Na de folk kwam de rock ‘n roll, na de rock kwam de country, na het liefdesverdriet kwam het geloof en na zijn laatste albums van begin deze eeuw, ruig, duister en soms nauwelijks verstaanbaar, kwamen er acht jaren met uitsluitend andermans werk.

En nu is er , na dat intermezzo met Sinatra-repertoire - als zo vaak geprezen en verguisd - opeens toch weer een nieuwe Dylan. Nieuw in vele opzichten. En weer regent het sterren op de recensenten-pagina’s. In een lekker lange derde aflevering van de BOBcast – er is veel te bespreken – nemen Lars Hulshof en Chris Kijne het hele werk door met popjournalist en Dylan-fan Gijsbert Kamer.

BOBcast, elke twee weken een nieuwe aflevering, op vpro.nl/bobcast

2. Bob, de meester

zondag 7 juni 2020, 03:00 uur

De tweede aflevering van de BOBcast ontvangt Huub van der Lubbe, dwingend zanger van Amsterdams huisorkest De Dijk. Een hoofdstedelijke boekhouderszoon die zijns ondanks in de wereld van de bandjes terecht kwam. En niet kon zingen, maar er wel durfde te staan. Inmiddels is het met dat zingen ook goed gekomen, getuige een repertoire met klassiekers als "Bloedend hart", "Nergens goed voor" en "Niemand in de stad".

Waarmee dat tweede talent van Van der Lubbe aan het daglicht treedt: tekstdichten. Inmiddels is zijn werk verzameld in drie bundels en heeft zijn taalkunst zich uitgebreid tot daadwerkelijk dichterschap. En precies die beide talenten verbinden hem aan zijn idool Bob Dylan.

Tekstdichten en er stáán, als muzikant, dat doet Bob ook. Een verwantschap die Van der Lubbe er intussen toe bracht twee teksten van Dylan naar zijn Nederlandse hand te zetten. Maar ja, Bob blijft wel de meester, natuurlijk…

BOBcast, elke twee weken een nieuwe aflevering, op vpro.nl/bobcast

Extra nummer: Huub van der Lubbe

zaterdag 30 mei 2020, 09:38 uur

Zondag 7 juni komt de tweede BOBcast online, met als hoofdgast Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk en dichter. Van der Lubbe vindt Dylan de grootmeester van het liedjesschrijven. Om hem te eren vertaalde hij zelf twee teksten van Dylan. Om er vast in te komen: hier zijn versie van Dylans 'Make you feel my love' als opgenomen door de podcastcrew, bij Van der Lubbe thuis.

1. Bob, de leidsman

zondag 24 mei 2020, 04:00 uur

De eerste van 26 BOBcasts. Te gast is Matthijs van Nieuwkerk, talkshowhost in tijdelijke ruste, oud-hoofdredacteur en voormalig chef kunst van Het Parool. En sinds de vroege jaren ‘70 in Bob. Matthijs ontvangt thuis op het platteland, tussen foto’s en boeken, de platen bleven in Amsterdam. Maar gelukkig is er Spotify, want alsof hij het wist, kwam Dylan vlak voor de opname met zijn eerste nieuwe nummer in acht jaar. Nog meer te bespreken! En er was al zoveel.

BOBcast, elke twee weken een nieuwe aflevering, op vpro.nl/bobcast

Trailer

vrijdag 3 april 2020, 08:43 uur

Beluister hier de trailer van de BOBcast: op zoek naar Bob Dylan. Op 24 mei 2021 wordt icoon Bob Dylan 80 jaar. In de aanloop daarnaartoe zendt de VPRO de 'BOBcast' uit, een podcastserie in 26 delen, vanaf zijn 79e verjaardag.

Vanaf 24 mei 2020 verschijnt de 'BOBcast' tweewekelijks.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1