Argos
HUMANVPRO

Politiegeweld: hoe straffen het leren in de weg zit & MeToo op universiteiten #3: wat hebben de uitzendingen teweeg gebracht

  1. Podcastschevron right
  2. Argoschevron right
  3. Politiegeweld: hoe straffen het leren in de weg zit & MeToo op universiteiten #3: wat hebben de uitzendingen teweeg gebracht

za 7 oktober 2023

(00:33) Politiegeweld: hoe straffen het leren in de weg zit

"Wij vinden het belangrijk om te leren van dit soort situaties en te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen”. Zo klonken de woorden van Frank Paauw, politiechef in Amsterdam, na het fatale incident met Sammy Baker. De jonge, Duitse toerist was in verwarde toestand aangetroffen. Bij een poging hem te overmeesteren, schoot de politie hem dood.


Politiechef Paauw spreekt namens de hele landelijke politie, wanneer hij zegt te willen leren van politiegeweld. In 2019 werd het héle stelsel rondom het melden en leren van geweld omgegooid bij de landelijke politie. Bij het beoordelen van politiegeweld zou het niet meer alleen gaan om "Mocht dat wel?", maar ook om "Was dat nou wel nodig?"

Argos dook in de hervormingen, beloftes en ambities van de politie: leren ze wel van hun eigen geweld? We stuitten op een dwarse korpscultuur, verstrengelde belangen, én wijdverbreide angst voor strafrechtelijke vervolging.

(34:30)  MeToo op universiteiten #3: Wat hebben de uitzendingen teweeg gebracht

In het derde deel van onze serie over MeToo op universiteiten vertelt huidig decaan Evelyn Kroesbergen over wat het tweeluik van Argos teweeg heeft gebracht binnen de Radboud Universiteit. Kroesbergen is de decaan op dezelfde faculteit als waar de hoogleraar van ‘Fleur’ werkt. Wat vindt zij van onze uitzendingen? Ook gaan we in gesprek met Marijke Naezer, antropoloog en gespecialiseerd in onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Zij volgt de discussies over MeToo op de voet en deelde haar expertise ook in de eerdere uitzendingen.

Presentatie: Eric Arends