Argos
HUMANVPRO

Cryptoleaks: Zwitserland speelde actieve rol in spionage-operatie

  1. Podcastschevron right
  2. Argoschevron right
  3. Cryptoleaks: Zwitserland speelde actieve rol in spionage-operatie

za 21 november 2020

De Zwitserse inlichtingendienst participeerde als junior partner van de CIA in de spionage-operatie Rubicon, maar de Zwitserse regering werd daar slechts mondjesmaat over geïnformeerd. Dit concludeert de onderzoekscommissie van het Zwitserse parlement in haar rapport ‘Fall Crypto AG’.
De commissie spreekt over ‘een inlichtingendienst binnen de inlichtingendienst’, die een ‘joint venture’ met de Amerikaanse inlichtingendiensten aanging nadat de Duitse BND in 1993 uit Operatie Rubicon was gestapt. De commissie constateert dat ‘buitenlandse inlichtingendiensten’ het neutrale imago van Zwitserland gebruiken als dekmantel voor spionage-operaties.


Operatie Rubicon wordt in een ‘Top Secret’ intern evaluatierapport van de CIA ‘de inlichtingencoup van de eeuw’ genoemd. Daarbij werden in versleutelingsapparaten van het Zwitserse bedrijf Crypto AG stiekem achterdeurtjes ingebouwd. De operatie werd op 11 februari 2020 onthuld door de Washington Post, het Duitse ZDF, de Zwitserse publieke omroep SRF en Argos.


In Argos nu deel zeven in deze serie. Een verslag over het onderzoek van de Zwitserse onderzoekscommissie en een interview met SRF-collega Fiona Endres.