Argos
HUMANVPRO

Noodklok over daling aantal obducties

  1. Podcastschevron right
  2. Argoschevron right
  3. Noodklok over daling aantal obducties

za 12 april 2014

In twintig jaar tijd is het aantal medische obducties, inwendige lijkschouwingen na een overlijden, meer dan gehalveerd. Het betreft een afname van 60%. Minder dan 3% van de mensen die in 2013 zijn overleden, kregen een obductie.

 

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging Voor Pathologie, de NVVP,  die is gemaakt op verzoek van Argos.  “Het begint op een niveau te komen dat wij als vereniging denken dat het zo niet verder door moet gaan” zegt Hans Blauwgeer, de voorzitter van de Vereniging voor Pathologie.

 

De obductie geldt als een waardevol kwaliteitsinstrument dat de behandeling van artsen in ziekenhuizen toetsbaar maakt. De daling van het aantal obducties is des te opvallender omdat uit recent onderzoek blijkt dat in 23,4 procent van de gevallen verkeerde diagnoses zijn gesteld. Met een obductie kun je zien hoe een ziekteproces is verlopen en of de behandelend arts de juiste diagnose heeft gesteld. Volgens diverse pathologen is verder onderzoek nodig om vast te stellen of patiënten onnodig overleden zijn.

 

De NVVP luidt in Argos de noodklok over de daling van het aantal obducties.

 

In de studio reageert Lea Bouwmeester (PvdA)