Argos

Waaraan overleed Mitch Henriquez? En: Big Brother en onze ‘betaalmoraal’

VPROHuman
  1. Podcastschevron right
  2. Argoschevron right
  3. Waaraan overleed Mitch Henriquez? En: Big Brother en onze ‘betaalmoraal’

za 16 december 2017

Waaraan overleed Mitch Henriquez?


Volgende week doet de rechter uitspraak in de zaak tegen twee van de vijf agenten die Mitch Henriquez arresteerden. Het Openbaar Ministerie acht mishandeling bewezen maar bepleit vrijspraak voor doodslag en dood door schuld.


Henriquez overleed nadat hij ruim twee jaar geleden door meerdere agenten werd overmeesterd en met een nekklem in bedwang gehouden. Deskundigen hebben tijdens de rechtszaak geordeeld dat die nekklem niet de doodsoorzaak is, maar dat Henriquez is overleden aan een acuut stressyndroom.


Die opvatting wekt bij medici grote verwondering.


In Argos nieuwe informatie die een ander licht werpt op de zaak Henriquez.


Big Brother en onze ‘betaalmoraal’


Een prijs krijgen die je niet wilt verdienen, dat overkwam het bedrijf Focum afgelopen maandag. De Big Brother-expertprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan instellingen of bedrijven die het niet zo nauw nemen met onze privacy. Focum handelt in persoonsgegevens met name gericht op onze ‘betaalmoraal’. Dus wie wil weten of een klant een beetje financieel stabiel is, belt niet alleen het BKR in Tiel, maar kan ook terecht bij Focum, die over meer en gedetailleerdere informatie beschikt. Focum kent jou soms beter dan jijzelf, want ook gegevens over bijvoorbeeld vorige bewoners van jouw pand kunnen worden meegenomen in de beoordeling van je kredietwaardigheid. Over Focum en soortgelijke bedrijven verscheen in oktober een groot artikel in De Groene Amsterdammer.


In Argos vertellen onderzoeksjournalisten Karlijn Kuijpers en Thomas Muntz van het onderzoeksjournalistieke Platform Investico over hun onderzoek, de bevindingen en over het falende toezicht op ‘datadealers’.​