Aangenaam
NTR

#6 - Aangenaam, Hedwig en Michael

  1. Podcastschevron right
  2. Aangenaamchevron right
  3. #6 - Aangenaam, Hedwig en Michael

zo 1 september 2019

Aan een brug in Rotterdam hangt een slotje met daarop twee namen: Hedwig en Michael. Een liefdesslotje. Het slotje is het begin van een zoektocht. Hoe groot is de kans dat je zomaar op een brug loopt en daar een slotje tegenkomt van een stel dat je kent, in dit geval dus Hedwig en Michael? En hoe zit dat met andere - bekendere - stellen? Zijn er echt zoveel Henk en Ingrids? En hoe zit het met Jip en Janneke?

Ik kom er achter dat er een database bestaat met de namen van 5,3 miljoen Nederlandse stellen, maar dat er nog nooit onderzoek naar is gedaan. Samen met twee wetenschappers duik ik in de data, op zoek naar bijzondere en juist heel gewone naamcombinaties.

Naamkundige Gerrit Bloothooft (Universiteit Utrecht) komt er achter dat je een voorkeur hebt voor mensen met een naam in dezelfde naamgroep: Samantha en Kevin, Marije en Martijn, Mohamed en Rachida, Daan en Anne en Tsjitske en Douwe, ze komen heel vaak voor als combinatie. Maar Hedwig en Michael komen er bekaaid vanaf.

Wiskundige Casper Albers ontdekt nog veel meer interessante feiten: zo blijk je te gaan voor een naam die een beetje op die van jou lijkt. Lange namen zoeken elkaar op, korte namen vormen ook eerder een stel. En er is zelfs een lichte voorkeur voor een naam met dezelfde beginletter!

Kun je verliefd worden op een naam? Je hoort het in aflevering 6 van Aangenaam.