appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hier met die vaccins! Komt er een Europees exportverbod?

ANP
maandag 29 maart 2021 | EO | Europa Draait Door Twitter

Het vaccineren levert in de Europese Unie veel frustratie op. Veel Europeanen kijken met argusogen naar Groot-Brittannië, waar het een stuk sneller gaat. Op de EU-top afgelopen week werd zelfs een exportverbod voor vaccins besproken, vertelt Brussel-correspondent Sander van Hoorn in de podcast Europa Draait Door: "Het is vooral bedoeld als leverage."

Luisteren: Europa Draait Door - Wie is er schuldig aan de Europese vaccintekorten? (S02)

Groot-Brittannië importeerde al veel vaccins die in de EU werden geproduceerd, maar de andere kant op komt niks. Logisch, vinden de Engelsen, want sinds Brexit is 'Britain first' het devies. Op het vasteland zorgt het echter voor chagrijn. Moet er hier geen paal en perk aan worden gesteld, zodat we zelf meer kunnen prikken? Die vraag hing boven de digitale EU-top afgelopen week.

Een exportverbod naar Groot-Brittannië (en andere landen) is een optie, maar veel EU-lidstaten zitten hier toch niet op te wachten, vertelt Van Hoorn. Het heeft namelijk ook risico's, vertelt hij: "Op het moment dat je zo'n verbod één keer toepast, ben je je geloofwaardigheid kwijt. En als je dan wederkerigheid krijgt in een exportverbod, loop je het risico dat je grondstoffen niet krijgt die je nodig hebt om hier vaccins te maken. Dat is een potentieel moeras", vertelt de correspondent. Om deze reden wil Nederland het bijvoorbeeld niet.

Drukmiddel

Vanuit de Europese Commissie wordt het verbod vooral gezien als drukmiddel, vertelt Van Hoorn. Als er geen oplossing komt, kan gedreigd worden met een exportverbod. En dat lijkt te werken, zegt de correspondent: "Boris Johnson klom meteen in de telefoon en probeert een oplossing te zoeken." Inmiddels lijkt er een deal op handen te zijn, zo scheef de Britse krant The Times afgelopen weekend.

Ook richting producenten, zoals AstraZeneca kan het werken. "Stel je voor dat AstraZeneca x miljoen vaccins in een kluis heeft liggen. Dan kunnen ze die door de plee spoelen of toch maar leveren aan de Europese Unie. Het idee is dat het dan het tweede is."

Podcast

Sander van Hoorn vertelde in de podcast uitgebreid over de EU-top. Verder werd er gesproken over Merkel, die 'sorry' zei in het Duits parlement en het Europese Brexitfonds. Luister de podcast op de site van NPO Radio 1 of op je favoriete podcastplatform!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1