Podcast

'In Nederland denken nog steeds veel mensen dat hun voorouders in Indië iets groots hebben verricht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In Nederland denken nog steeds veel mensen dat hun voorouders in Indië iets groots hebben verricht'

[EO] Vijf jaar trok de Vlaamse schrijver David van Reybrouck uit om onderzoek te doen naar het Nederlandse verleden in Indonesië. In Europa Draait Door vertelt de schrijver dat hij verbijsterd is dat er in Nederland zo weinig historisch besef is.

De podcast, waarin ook uitgebreid werd gesproken over nakende Brexit is hieronder te beluisteren:

#41 - David van Reybrouck houdt Nederland een spiegel voor (en alle ontwikkelingen in circus Brexit!) (S02) - Europa draait door

Van Reybrouck publiceerde eerder een boek over de Belgische dekolonisatie van Congo. Voor dit boek kreeg hij veel prijzen. Het toonde het talent van Van Reybrouck. Ook in het nieuwe boek wordt dit duidelijk: hij begint zijn boek met een luide knal die hem wreed verstoort terwijl hij aan het werk is aan zijn boek op zijn hotelkamer in Djakarta. Vervolgens gaat hij de straat op en beschrijft bijna fotografisch de taferelen die een terroristische aanslag in de Indonesische hoofdstad teweegbrengen. Er zijn in het Nederlandse taalgebied niet veel schrijvers die hem dat nadoen.

Engagement

Van Reybrouck is niet een schrijver die het alleen om de mooie zinnen is te doen. Hij heeft duidelijk engagement. Zo is hij verbijsterd hoe weinig historisch besef in de Nederlandse samenleving voorhanden is over het koloniale verleden.

Hij citeert een opiniepeiling uit december 2019 van Yougov, waaruit blijkt dat 6 procent van de Nederlanders zich schaamt voor het koloniale verleden, 50 procent trots is en een kwart nog steeds graag een kolonie had gewild. In de ons omringende landen zijn die percentages van de trots veel lager. Hij hoopt dat zijn boek bijdraagt aan inzicht en de trots enigszins zal temperen.

Grote publiek

In Nederland is veel gedegen historisch onderzoek uitgevoerd door professionele historici. Het probleem lijkt echter te zijn dat al deze nieuwe kennis het grote publiek niet bereikt. Zo denken nog veel mensen dat de wreedheden die Indonesiërs in 1946/47 begingen tijdens de Bersiap-opstand Nederlandse militaire bemoeienis onvermijdelijk maakten. Van Reybrouck laat echter zien hoezeer die wreedheden voortkwamen uit de grote onvrede die de politiestaat in de jaren dertig voortbracht. Vernedering leidt tot geweld schrijft hij. Hij laat ook zien dat alle kansen gemist werden om de politionele acties te voorkomen.

Van Reybrouck heeft honderden getuigen gehoord. De weerslag van deze orale geschiedenis verdiept ons inzicht in ons verleden. Een aantal getuigen zijn door hun hoge leeftijd inmiddels overleden. Het is te hopen dat zoveel mogelijk Nederlanders dit boek tijdens de kerstdagen ter hand zullen nemen. Als zij dit doen zullen zij ook gaan begrijpen hoezeer dekolonisatie het Europese integratieproject diepgaand heeft beïnvloed.

Europa Draait Door

Europa Draait Door is een wekelijkse podcast van de EO waarin zaken rondom de Europese Unie worden besproken. Groot-Brittannië-correspondent Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn bespreken de laatste ontwikkelingen in Europa met elkaar en met gasten.

Elke vrijdagavond is er een nieuwe aflevering. Abonneer je op Europa Draait Door en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan in NPO Luister, via de NPO Radio 1-website en app, of in je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie