appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Sacha de Boer wilde geen nieuwspopje zijn en gooide het roer om

EO
maandag 30 november 2020 | EO | Charlotte van Egmond

Ze wilde eigenlijk nooit nieuwslezer worden, maar hield het toch 17 jaar vol. Toen ze bij de NOS langzaam veranderde in ‘een nieuwspopje’, gooide Sacha de Boer het roer om. In de nieuwste aflevering van de podcast Goed Werk hoor je hoe ze die stap jarenlang in het geheim voorbereidde en wat mensen die naar nieuw werk zoeken daarvan kunnen leren.

Meteen luisteren: Goed Werk #5 - Sacha de Boer wilde geen nieuwspopje zijn en gooide het roer om

Van jongs af aan heeft Sacha de Boer een passie voor fotografie, vertelt ze aan Arie Boomsma. "Ik wilde nooit nieuwslezer worden en wilde helemaal niet met mijn kop op de buis. Ik was klaar met mijn studie Communicatiewetenschap en solliciteerde me suf, maar er was geen werk. Ik richtte mijn eigen bedrijfje op en pakte alles aan. Ik las nieuws op de radio. Op een dag belde AT5 of ik alsjeblieft die avond kon komen nieuwslezen. Een week later hingen RTL Nieuws en NOS of ik bij hen wilde komen werken."

Nieuwspopje

Als De Boer in 2008 een week lang tussen de Inuït op de Noordpool leeft voor een fotoreportage, gaat het kriebelen. "Ik dacht: Wat als ik dit altijd zou kunnen doen? Bij het Journaal leerde ik niet zo veel meer en dat vond ik jammer. Waar ik aan het begin van mijn carrière bij de NOS een spin in het web was, was ik met de komst van een nieuwe studio een soort nieuwspopje geworden. Maar ik had een vast inkomen en een contract, en als freelancer spring je wel in het diepe."

Jarenlang bereid ze de stap op te stoppen bij het Achtuurjournaal in het geheim nauwkeurig voor. In 2013 durft De Boer het aan om ontslag te nemen. "Sommige mensen zeiden: Jij kan makkelijk praten, jouw partner verdient genoeg geld. Maar er is geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om op zijn geld te gaan teren. Financieel onafhankelijk zijn vind ik ontzettend belangrijk, dus bouwde ik een buffer op qua geld. Zo had ik ruimte om klussen aan te nemen die bij mij passen."

'Vergeet mij'

Ook al is De Boer al zeven jaar weg bij de NOS, ze wordt nog steeds vaak gezien als 'de nieuwslezer'. Niet zo gek, als je zeventien jaar lang een vertrouwd gezicht was in miljoenen Nederlandse huiskamers. "Ik vind die bekendheid eigenlijk best ongemakkelijk", vertelt ze aan Arie Boomsma. "Als mensen mij nu zien als 'zij van het Achtuurjournaal', denk ik: vergeet mij alsjeblieft. Ik heb geen milliseconde aan mijn keuze getwijfeld. 'Ik ben nog steeds elke dag zo blij dat ik deze stap heb gezet."

Wil jij net als Sacha de Boer het roer omgooien? Begin dan klein, tipt gedragswetenschapper Ben Tiggelaar, die naast Sacha de Boer aanschuift bij Arie Boomsma. "Ga met mensen praten die het werk al doen. Loop een dagje mee. Aan de buitenkant kan een baan leuk lijken, maar aan de binnenkant kan het heel anders zijn. Praat erover met mensen in je omgeving. Experimenteer en probeer. Alleen door dat te doen, ontdek je of het bij je past."

Luister de podcast Goed Werk...

Sacha de Boer en Ben Tiggelaar praten openhartig over het roer omgooien in de nieuwe aflevering van Goed Werk. Luister de podcast via jouw podcastapp of hier

…en praat mee op LinkedIn!

In hoeverre speelt passie een rol in jouw carrièrekeuzes? Volg Goed Werk op LinkedIn en praat mee!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1