appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De Raspoetin van Downing Street 10 pakte zijn koffers

ANP
maandag 16 november 2020 | EO | Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit Twitter

Een roerige week in Groot-Brittannië. Vlak voor een cruciaal moment in het Brexit-proces stapte dé adviseur van Boris Johnson op: Dominic Cummings. In Europa Draait Door werd 'de Raspoetin van Downing Street 10' uitgebreid besproken.

Europa Draait Door #36 - Paniek op Downing Street 10! Dé adviseur van Johnson is weg, vlak voor de Brexit... (S02)

De gebeurtenissen rondom Cummings en de Brexit worden besproken met Rem Korteweg, EU- en Brexitspecialist van het instituut Clingendael.

Shakespeareaans

Door het opstappen van Cummings gaat de belangrijke Brexitweek gepaard met grote emotionele taferelen die Shakespeare, als hij nu zou hebben geleefd, ongetwijfeld geïnspireerd zou hebben tot prachtige toneelstukken.

De rol die de verloofde van Boris Johnson, Carrie Symonds, deze week speelde werd door veel commentatoren vergeleken met 'Lady Macbeth'. Lady Macbeth was de echtgenote van Generaal Macbeth. Zij fluisterde hem in om King Duncan te vermoorden zodat hij Koning van Schotland kan worden en zij zelf Koningin. 

Lee Cain

Tot groot ongenoegen van Carrie had Johnson afgelopen weekend besloten om Lee Cain, zijn directeur communicatie, te promoveren tot Chief of Staff in de hoop de chaos in Downing Street 10 enigszins te bedwingen. Nu is het belangrijk om te weten dat Cain een Brexiteer van het eerste uur is en zeer goed bevriend is met Dominic Cummings. De benoeming van Cain zou dus de Vote Leave-factie in Downingstreet 10 versterken.

Carrie Symonds heeft echter een grote hekel aan de machocultuur van de Vote Leave-factie. Toen zij vernam dat Cain gepromoveerd zou worden, sprak zij net zo lang op Boris Johnson in dat hij zijn besluit de volgende dag herriep. Cain besloot vrijwel direct om zijn koffers te pakken. Cummings deed dat vrijdag. Grote vraag is natuurlijk of door deze gebeurtenis Boris Johnson bereid is om tot een deal met Brussel te komen. Korteweg heeft een interessante redenering waarom dit mogelijk niet zo is.

In de podcast wordt uitgelegd dat er ook nog een andere versie van dit verhaal is waarin Cummings informatie gelekt heeft waardoor Johnson in toorn ontstak. Dit verhaal is zo mogelijk nog smeuïger dan de eerste versie. Beide versies kunnen overigens tegelijkertijd waar zijn. Carry Symonds moet overigens wel op haar tellen passen want het liep met Lady Macbeth immers niet goed af.

Vragen?

Volgende week is Nieuwsuur-correspondent Saskia Dekkers te gast, die een boeiende reportage maakte over Polen. Mocht er écht een doorbraak zijn in Brexit-proces, schuift Rem Korteweg ook weer aan. Heb je vragen voor één van deze gasten? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Europa Draait Door

Europa Draait Door is een wekelijkse podcast van de EO waarin zaken rondom de Europese Unie worden besproken. Groot-Brittannië-correspondent Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn bespreken de laatste ontwikkelingen in Europa met elkaar en met gasten. Elke vrijdagavond is er een nieuwe aflevering.

Abonneer je op Europa Draait Door en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, de app, Apple podcasts of Spotify.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1