appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Diederik Gommers in nieuwe podcast Virusfeiten: 'Afvallen helpt tegen corona'

ANP
vrijdag 6 november 2020 | EO | Redactie

Als je BMI hoger is dan 25 doe je er goed aan af te vallen om beter bestand te zijn tegen het coronavirus. Dat zegt IC-specialist Diederik Gommers in de nieuwe EO-podcast Virusfeiten met Tijs van den Brink. Wie vijf tot tien procent afvalt versterkt zijn immuunsysteem, is zijn boodschap.

#1 - Vijf procent afvallen helpt al tegen corona

De hoogleraar aan de Erasmus Universiteit zegt in de podcast dat de receptoren van het virus zich gemakkelijker hechten aan buikvet, wat een verklaring is voor een groter aantal mannen dat opgenomen wordt. Hij zegt verder dat de patiënten in het ziekenhuis met het virus gemiddeld ouder zijn dan een maand geleden. Toen lagen er meer jonge mensen in het ziekenhuis, die goed reageerden op de behandeling. De patiëntenpopulatie lijkt inmiddels weer precies op die in maart. "Overgewicht blijft een groot risico."

Eerdere infecties

Viroloog Marion Koopmans zegt in de podcast dat wetenschappers hebben ontdekt dat eerdere infecties van andere coronavirussen bij sommige patiënten een negatieve invloed lijken te hebben bij een corona-infectie. "Het lijkt erop dat die eerdere infecties bij sommige mensen het immuunsysteem om de tuin leiden als ze het nieuwe virus tegenkomen. Waardoor het lastig wordt een goede afweer op te bouwen tegen Covid-19", aldus Koopmans. De volgende stap is daarvoor een test ontwikkelen waardoor je sneller weet dat je bij sommige patiënten steviger moet ingrijpen.

Gommers is blij met de besmettingsontwikkelingen van deze week. "We hadden woensdag de vlag wel kunnen uitsteken. Zowel de besmettingen als de IC-opnames als de gewone opnames in ziekenhuizen namen af."

Podcast Virusfeiten

De nieuwe podcast Virusfeiten is te beluisteren via het nieuwe platform NPO Luister, de website van NPO Radio 1, via de app, of via je favoriete podcastplatform.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1