Podcast

Podcast De Dag: Uniek protest tegen extravagante Thaise koning

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Uniek protest tegen extravagante Thaise koning

Thailand kent een geschiedenis van protesten tegen de regering, maar kritiek op de monarchie en de koning was er op deze manier nooit. Wie is de extravagante koning Rama X waar het volk zich nu openlijk tegen durft te keren?

#702 - Uniek protest tegen extravagante Thaise koning - De Dag

De video waarin koning Willem-Alexander spijt betuigt over zijn reis naar Griekenland ging afgelopen week viral op een onverwachte plek: in Thailand. Daar wordt al maanden gedemonstreerd tegen de extravagante koning Rama X, die volgens de Thai veel te veel macht naar zich toetrekt. Hij zou nooit zoals onze koning excuses maken aan het volk. Thailand kent een geschiedenis van protesten tegen de regering, maar kritiek op de monarchie en de koning was er op deze manier nooit. Het is ook niet ongevaarlijk; op majesteitsschennis staan hoge straffen.

De protesten in Thailand groeien met de week en er is momentum, vertelt Zuidoost-Aziƫ correspondent Annemarie Kas in podcast De Dag. Maar betekent het ook dat het moment is aangebroken dat de machtige koning met zijn overdadige levensstijl wordt gedwongen om te dimmen? Kas zet in de podcast uiteen waarom de protesten anders zijn dan anders, wie koning Rama X is en waarom hij zoveel weerstand oproept.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie