Podcast

Beeld dat Republikeinen christelijk zijn en Democraten goddeloos klopt niet

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Beeld dat Republikeinen christelijk zijn en Democraten goddeloos klopt niet

[EO] Nederlanders denken veel te veel in hokjes als het over de rol van religie in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat zeggen Amerika-kenner Bertine Moenaff en historicus James Kennedy in De Ongelooflijke Podcast. Het beeld dat Republikeinen christelijk zijn en Democraten goddeloos klopt niet, zeggen zij.

Kennedy en Moenaff spraken in de podcast over het gepolariseerde debat tussen Democraten en Republikeinen en de rol van religie daarin. Ook vaste gast Stefan Paas, de voormalige Theoloog des Vaderlands, schoof aan.

#36 - Joe Biden, Donald Trump en de rol van religie in de Amerikaanse politiek met James Kennedy en Bertine Moenaff - De Ongelooflijke Podcast

Abortus

In politieke discussies in Amerika gaat het vaak over abortus. Het conservatief-christelijke pro-lifestandpunt is een soort lakmoesproef, zegt Kennedy: "Wat jouw standpunt over abortus is geeft eigenlijk aan wat jouw standpunt over een reeks andere dingen is die verder weinig te maken hebben met de Bijbel of direct christelijke beginselen."

Paas is het hiermee eens. Het christelijke is dus meer "een legitimatie voor bepaalde politieke standpunten, dan een intrinsiek christelijke overtuiging", vindt hij.

Tegen abortus zijn is geen voorwaarde om christelijk te zijn. Joe Biden, die nu pro-abortus is, is ook belijdend christen. Hij is katholiek en draagt een rozenkrans, vertelt Bertine Moenaff. Biden veranderde overigens van mening; vroeger was hij tegen abortus. Donald Trump ging de andere richting in: ooit was hij voor abortus, nu tegen.

One nation under God

Ook al speelt religie nog steeds een belangrijk rol, secularisering is ook in Amerika in een stroomversnelling geraakt. Paas: "De kerk heeft lang haar weg weten te vinden met de commerciƫle Amerikaanse cultuur, en heeft daar ook grote successen mee gehad".

In deze tijd is echter de rek eruit, vindt Kennedy. Een mogelijke oorzaak ziet hij in "het verstrengeld raken van religieuze gevoelens met politieke uitingen daarvan". Moenaff herkent het mogelijke gebruik van christendom "als stok om andere bevolkingsgroepen mee te slaan" bij populistische leiders, ook buiten de VS.

Wat de rol van religieuze overtuigingen gaat zijn bij de verkiezingen moet blijken op 3 november. Paas: "Als Biden wint, heeft hij natuurlijk een monsterachtige klus om het land weer een beetje te verbinden."

Ster advertentie
Ster advertentie