appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Lavreysen en Hoogland: 'We zijn vrienden, behalve op de baan'

NOS Olympische podcast
vrijdag 7 augustus 2020 | NOS | Redactie

Ze deden mee aan het laatste grote toernooi voor corona. De baanwielrenners reden eind februari, begin maart de concurrentie naar huis bij het WK baanwielrennen. Inmiddels weten ze: als wij van start gaan, winnen we. Zo goed zijn ze dus, geven kopmannen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland toe in de derde aflevering van de NOS Olympische podcast.

#3 - Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland: samen de succesformule

Lavreysen en Hoogland zijn in Japan op meerdere nummers medaillekandidaat. Of beter: gouden medaillekandidaat. De baanwielrenners zijn de medaillefabriek van de Olympische ploeg. Grappend wordt wel eens gezegd: 'zonder wereldtitel hoor je er er binnen die ploeg al bijna niet meer bij.'

Op weg naar de Apenheul 

Tijdens een training op weg naar De Apenheul hoorden ze dat de Spelen dit jaar niet door zouden gaan. "Nu, met een jaar extra voorbereidingstijd, kan het nog beter", zeggen ze eensgezind. 

Lavreysen: "In Berlijn dachten we: we gaan voor de wereldrecord, niet voor de titel. Als je een wereldrecord rijdt, heb je ook de titel. Maar het was een ander doel. We mogen geen fouten maken, en we willen tussen elkaar goed presteren. De concurrentie in eigen land is misschien groter dan die van andere landen."

Succesformule 

Samen zijn ze de motoren van de succesvolle teamsprint - die al jaren ongeslagen is. Maar ze zijn ook elkaars grote concurrent op de individuele nummers. Ze zijn niet anders gewend. Ze delen bij grote toernooien vaak een hotelkamer. Allebei staan ze er nuchter in. "Het is toch een beetje een succesformule gebleken", aldus Lavreysen. 

Ze weten dat ze elkaar nodig hebben om volgend jaar goud te halen in Tokio. "We worden beter van presteren op de teamsprint, althans ik wel", aldus Hoogland. "Als een van ons rot begint te doen, dan wordt de ander uitgespuugd. Ook door de rest van het team."

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we in de NOS Olympische podcast af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan op bezoek bij sporters die zich klaarmaken voor de Olympische Spelen van volgend jaar. 

NOS Olympische podcast

De NOS Olympische podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1