appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wat als je na vier maanden ziekenhuis eindelijk voor het eerst naar huis mag?

Liza Titawano
maandag 18 mei 2020 | NTR | Redactie Radio Doc Twitter

Als je zoon na 25 weken te vroeg ter wereld komt, weet je niet wat je meemaakt. Als de wereld dan ook nog leeft in coronatijd, worden de dagen al helemaal spannend. Ben je er dan, na vier maanden ziekenhuizen, klaar voor om met je kind naar huis te gaan?

Wieb

Eigenlijk zou Wieb op Eerste Paasdag 2020 geboren worden. Maar op die dag zitten zijn ouders in het ziekenhuis naast zijn bedje. Wieb is dan al vier maanden oud.

In december 2019 komt Wieb namelijk 25 weken te vroeg ter wereld en hij belandt meteen op de intensive care. Juist op het moment dat het zo goed met hem gaat dat hij naar de post-intensive care-afdeling mag, slaat ook in Nederland het coronavirus in alle hevigheid toe. 

Onzekerheid

Als moeder Annike en vader Hidde na vier maanden eindelijk hun zoon mee naar huis mogen nemen, ontstaat de onzekerheid: "Een enorme golf van paniek kwam over me heen", vertelt Annike. "Ik ben nog moe van dit alles en nu gaan we het volgende avontuur in met slapeloze nachten. Dat kan ik nog helemaal niet."

De afgelopen maanden waren Annike en Hidde vooral bezig geweest met overleven, en niet met hoe ze het thuis zouden gaan aanpakken. Van ziekenhuis naar ziekenhuis, wat ze al meermaals moesten doen, daar hebben ze wel ervaring mee. Maar hun zoon Wieb daadwerkelijk mee naar huis nemen, dat is onbekend terrein. 

Thuis, een nieuwe situatie

Maar na een dag rust kijkt de moeder van Wieb er heel anders tegenaan. Annike: "Toen dacht ik: ja kom op, hij moet gewoon naar huis. Hij moet dat ziekenhuis uit. Het is gewoon ontzettend spannend."

Arts Moniek van de Loo erkent ook dat veel te vroeg geboren baby's, als ze daadwerkelijk naar huis mogen, nog een tijd lang onrustig zijn. "Ze missen dan toch alle geluiden in het ziekenhuis. Er breekt dan best wel een onrustige periode aan waarin de ouders en de baby moeten wennen aan elkaar, en aan de nieuwe situatie. Het is natuurlijk best gek, dat wanneer je eigenlijk al maanden ouder bent, je dan pas echt voor je kind kunt gaan zorgen."

Luister naar aflevering 14 van de podcast Virus Verhalen, waarin Annike, Hidde en Wieb zich klaarmaken om dan toch eindelijk naar huis te gaan. 

Virus Verhalen

Een podcast geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1