Podcast
EO

'Het Zweedse model wordt misbruikt door tegenstanders van een lockdown'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het Zweedse model wordt misbruikt door tegenstanders van een lockdown'

Overal in de wereld zijn er mensen die zich tegen een lockdown keren. In Amerika bijvoorbeeld, is een deel van de bevolking tegen de lockdown. Men wijst vaak naar Zweden: daar is geen lockdown en de IC's kunnen het nog steeds aan. Europa Draait Door duikt deze week in Zweden: wat kunnen wij van het land leren?

NOS-correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn praten met Rolien Creton, correspondent van de NOS. Haar standplaats is Denemarken maar afgelopen week maakte zij een reportage in Zweden voor het NOS Journaal.

{podcast audio="127160" caption="Europa Draait Door #9 - Corona in Zweden: de politiek laat de wetenschap het werk doen (S02)" }

Zweden

Creton presenteert een gebalanceerd verhaal: "Wij moeten uitkijken om landen met elkaar te vergelijken omdat er veel variabelen verschillen. Zweden heeft bijvoorbeeld geen carnaval gehad zoals in Nederland waardoor de uitbraak een rustiger verloop heeft gehad."

"Daar komt nog bij dat Zweden vrijwillig social distancing in acht nemen. Het verschil met onze lockdown is dus niet zo dramatisch als men zou denken. Ook verschilt Zweden natuurlijk van Nederland. Het is een groot land met relatief weinig inwoners. De besmetting zit voornamelijk in de stedelijke agglomeratie rond Stockholm."

Britten

Tim de Wit verhaalt eveneens over de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. De meeste Britten, 77 procent, stemmen in met een verlenging van de lockdown. Ook de oppositie, tegenwoordig aangevoerd door de bedaarde Keir Starmer stemt ermee in. De rol van Farage is uitgespeeld, hetgeen de relatieve rust mede verklaart.

Tot slot besteden wij aandacht aan de vraag of de regering Johnson echt van plan is om de pandemie te misbruiken om uitstel van Brexit af te wijzen. Rem Korteweg voorspelde al in onze podcast twee weken geleden dat de Britse regering de diepe economische crisis als gevolg van de pandemie zou gebruiken om de economische schade van Brexit te verhullen. Phil Hogan, eurocommissaris internationale handel, zei afgelopen week dat hij steeds meer gelooft dat de Britse regering daadwerkelijk hierop inzet.

Kortom weer een interessante aflevering van de podcast Europa Draait Door.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie