Podcast
WNL

Hoe kwam een 'keurige' Urker viskotter vol met cocaïne te zitten? 'Dat baarde wel opzien'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kwam een 'keurige' Urker viskotter vol met cocaïne te zitten? 'Dat baarde wel opzien'

Hoe kwam een groep van op het oog keurige Urker vissers terecht in de wereld van de cocaïnehandel? Die vraag staat centraal in de nieuwe WNL-podcast Cokevissers, waarin misdaadjournalist Wouter Laumans dit waargebeurde verhaal uit 2017 op een bijzondere manier probeert te vertellen. De podcast is nu te beluisteren.

Grote verbazing als in 2017 in de haven van Harlingen een lading van ruim 260 kilo cocaïne wordt gevonden in een Urker viskotter. "Ik had een beeld dat Urkers keihard aan het werken en aan het bidden waren. En dat die dan verstrikt raken in een cocaïneverhaal, dat baarde wel opzien destijds", zegt Laumans in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Hoe kwam een Urker viskotter vol met coke te zitten: 'Dat baarde wel opzien'

Urker kotter verdacht

Laumans, bekend van twee succesvolle boeken over de Mocro Maffia, besloot een podcast over deze zaak te maken. "Dit is een speciaal verhaal, omdat je niet verwacht dat Urker vissers betrokken raken bij cokesmokkel."

De podcast geeft verschillende bijzondere details weer. Zo vertelt Laumans dat de zaak aan rollen kwam doordat de Urker kotter in kwestie op een ongebruikelijk moment uit ging varen. "Toen zijn ze dat schip in de gaten gaan houden. Ze zagen dat het achter een containerschip bleef hangen en daarna weer doorvoer. Daar heeft een viskotter niks te zoeken. Toen zijn ze aan boord gegaan en vonden ze de coke."

De podcast Cokevissers is vanaf nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via je favoriete podcast app.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie