appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

Podcast de Dag in het teken van corona: alle afleveringen op een rij

ANP
zondag 22 maart 2020 | NOS | Redactie

Podcast De Dag staat sinds een week volledig in het teken van het coronavirus. Iedere werkdag brengt Elisabeth Steinz een nieuw achtergrondverhaal dat raakvlakken heeft met onderwerpen als besmetting, quarantaine of social distancing. 

Hier vind je alle coronapodcasts van De Dag op een rij:

Dinsdag 24 maart

Ouderen en kwetsbare mensen moeten eerder nadenken over de vraag of ze beademd willen worden op de intensive care als ze ziek worden door het coronavirus. Dat zeggen het afdelingshoofd intensive care van het Leids Universitair Medisch Centrum, Evert de Jonge, en internist-intensivist van het UMC Utrecht Monika Kerckhoffs in podcast De Dag.

Ze wijzen erop dat een IC-behandeling vooral bij zeer oude mensen vaak geen goede afloop heeft.

#548 - IC-artsen: Denk na of je wel beademd wil worden

Maandag 23 maart

Het coronavirus duikt in steeds meer landen in Afrika op, maar op de in totaal 1,2 miljard mensen die er wonen zijn er nog geen vijfhonderd besmettingen vastgesteld. Hoe kan dat?

#547 - Waarom horen we zo weinig over corona in Afrika?

Vrijdag 20 maart

Hoewel landen met alle maatregelen tegen het corona-virus hun burgers proberen te beschermen, brengt het sommige groepen juist in gevaar. Groepen die liever niet thuis zijn, omdat ze daar slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

De VN waarschuwde er eerder deze week al voor en ook in Nederland zijn er signalen dat het thuiszitten extra spanningen en geweld oplevert. Voor kinderen is het in dat kader extra vervelend dat de scholen dicht zijn.

#546 - Wat als het in huis gevaarlijker is dan buiten?

Donderdag 19 maart

Iedereen reageert anders op een crisis, maar duidelijk is dat de corona-pandemie vruchtbare bodem is voor angsten. Voor mensen met angst- of dwangstoornissen is deze tijd extra zwaar.

#545 - Hypochondrie en andere angsten in tijden van corona

Woensdag 18 maart

Ruim een miljoen kinderen kunnen vanwege de corona-uitbraak sinds maandag niet meer naar school en zitten opeens thuis. Ouders zijn druk bezig met structuur aanbrengen in de dag en treden op als juf of meester, vaak strenger dan de docenten op school, terwijl ze zelf ook nog aan hun werk toe proberen te komen.

#544 - De vragen van kinderen over corona

Dinsdag 17 maart

Er wordt al lang gedacht en gesproken over de economische gevolgen van het coronavirus. Eigenlijk al sinds in China de fabrieken dichtgingen. Maar de realiteit is dat mensen nu al hun baan verliezen. Zo schrapt KLM tweeduizend banen en vijftigduizend bedrijven hebben al werktijdverkorting aangevraagd voor hun personeel.

'Ongekend', zegt NOS-economieredacteur Nik Wouters in podcast De Dag. 'Dat is nu al veel meer dan in de gehele vorige economische crisis.'

#543 - 'Werkgevers, toon corona-coulance!'

Maandag 16 maart

De ingrijpende nieuwe maatregelen die gisteren in Nederland getroffen zijn om de verspreiding van het coronavirus af te remmen zijn bedoeld om een piekbelasting in ziekenhuizen te voorkomen. Situaties zoals in Italiƫ, waar er tekorten zijn aan artsen, verplegend personeel, medische apparatuur en beschermende materialen moeten voorkomen worden.

#542 - Hoe ziekenhuizen Italiaanse toestanden proberen te voorkomen

Vrijdag 13 maart

Thuisquarantaine of niet? Scholen sluiten of niet? Horeca open of dicht? In verschillende landen worden verschillende maatregelen genomen om het coronavirus in te dammen. Hoe doen ze het in China, het land waar het virus als eerste opdook? En in Italiƫ, naast China het land met de meeste besmettingen?

In De Dag vragen we het aan onze correspondenten Sjoerd den Daas in Peking en Mustafa Marghadi in Rome.

 

#541 - Hoe ieder land corona anders aanpakt

Dinsdag 10 maart

Dick voelt zich al weer wat beter - maar een aantal dagen lang lag hij in het ziekenhuis. Doodziek, met hoge koorts en aan de zuurstof. Dick is besmet met het Corona-virus. Hij mocht gisteren naar huis en daar verder uitzieken, samen met zijn gezin, dat waarschijnlijk ook besmet is.

#538 - Zo voelt een Corona-besmetting

Dinsdag 3 maart

Hoe kan het dat een griepachtig virus ook de economische wereld zo in zijn greep krijgt, wat betekent het voor onze portemonnee, en hebben centrale banken nog wel genoeg middelen om het tij te keren? Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, vertelt erover in podcast De Dag.

#533 - Kan Corona leiden tot een wereldwijde recessie?

Donderdag 27 februari

Het lijkt geen kwestie van of, maar wanneer het Coronavirus ook binnen de Nederlandse landsgrenzen opduikt. In de podcast De Dag pleit hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot ervoor te accepteren dat een uitbraak komt, en dat die niet makkelijk tegen te houden zal zijn.

#530 - 'Accepteer dat je het Coronavirus niet kan beheersen'

Woensdag 12 februari

#519 - Corona-vaccin is in de maak

Al weken werken virologen over de hele wereld hard aan een vaccin voor het corona-virus. Het zal nog maanden duren voor er een werkend middel beschikbaar is om nieuwe besmettingen te voorkomen. Daarom wordt er tegelijk hard gewerkt aan antivirale medicijnen, vertelt de Vlaamse viroloog Johan Neyts in de podcast De Dag.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1